Naslovna » Izlasci » Izložbe » Fotografije Ivane Tomanović u Galeriji Artget
Ivana Tomanović: Bliski pogledi

Fotografije Ivane Tomanović u Galeriji Artget

Od 5. (19.00) do 24. marta u Galeriji Artget (Trg Republike 5/I) biće otvorena izložba fotografija Ivane Tomanović „Bliski pogledi“.

Šesta samostalna izložba Ivane Tomanović, docentkinje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, suštinski je zbirka fotografskih zapisa s njenih putovanja u protekle dve decenije koja su započela još tokom studija fotografije na praškoj Akademiji FAMU.

Ova serija, u biti dokumentarnih fotografija, mogla bi se okarakterisati kao izrazito subjektivna jer se ne bazira na konkretnom dešavanju, već stvara male dramske situacije unutar vizuelnih odnosa stvari, ljudi i svetla. Sva ta „dešavanja“ pronalazi na svojim putovanjima gde, u duhu klasičnog fotografa-istraživača (lutalice), otkriva sopstveni odnos prema onom što je okružuje, privlači i uzbuđuje. I te doživljaje smešta u okvir fotografske slike kreirajući svojevrsni „memento mori“ u kom pokušava da otrgne život iz njegove neumitne prolaznosti.

Jednostavne, sasvim obične scene, često samo sa tragovima ljudi, deluju kao sekvence nekog filma, zamrznute u vremenu i prostoru, gde radnju počinje i završava gledalac, na mestu koje je sâm zamislio u vremenu koje je sâm odredio. Sve fotografije snimljene su klasičnom, danas pomalo zaboravljenom metodom, na film i to u kros-procesu, koji na granici eksperimenta povećava i produbljuje neizvesnost stvaranje latentne slike na filmu – pojam sasvim nepoznat u današnjoj digitalnoj eri. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.