Naslovna » Izlasci » Izložbe » Grafike Velimira Matejića u Grafičkom kolektivu
Velimir Matejić, bez naziva, linorez, 1996
Velimir Matejić, bez naziva, linorez, 1996

Grafike Velimira Matejića u Grafičkom kolektivu

Od 11. (19.00) do 23. marta u Galeriji Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27) biće predstavljene grafike Velimira Matejića. Izbor iz opusa obuhvata više od četiri decenije grafičkog stvaralaštva, pa se tako prati geneza njegovih promena u umetničkom izražavanju.

Decenijama delujući na savremenoj likovnoj sceni Velimir Matejić pripada onoj grupi stvaralaca čiji je prepoznatljiv likovni izraz integrisan u tokove grafičke umetnosti na ovim prostorima. Pri tome, on je uspeo da sačuva svoj snažan stvaralački znak ostajući imun na različite umetničke mene i neprikosnoven u svom asocijativnom crno-belom grafičkom izražavanju. Kao umetnik, Matejić se formirao van uslovljenih akademskih normi; njegov kreativni put paralelno se razvijao (pored poziva profesora biologije) uz pouke i savete poznatih umetnika: Lize Križanić, Božidara Džmerkovića i Miodraga Nagornog.

Između ostalog, autor je bogato profesionalno iskustvo stekao i na studijskim putovanjima tokom kojih je imao prilike da upozna umetnost različitih kultura. Ohrabren tim saznanjima usložnjavao je i razvijao svoje stvaralaštvo ostajući pritom dosledan prepoznatljivoj likovnoj poetici. Velimir Matejić je samostalnu izložbu u Grafičkom kolektivu imao davne 1972. godine. Konačno, posle četrdeset godina autor se ponovo predstavlja beogradskoj publici grafikama nastalim u tehnikama drvoreza i linoreza u periodu od 1970. godine do danas.

Iako se njegovo stvaralaštvo konstantno razvijalo i usložnjavalo sve radove karakterišu asocijativne kompozicije izveden u crno-belom maniru. Fokusirajući čitavo Matejićevo grafičko stvaralaštvo, nesporno je da se on tokom svog rada oslanjao na određene reperne uzore iz istorije umetnosti kao što su dela ruskih konstruktivista i neo-primitivizma. (danubeogradu.rs)