Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Kolekcionar kao kustos i selektor“ u Galeriji Progres
Kolekcionar kao kustos i selektor

Izložba „Kolekcionar kao kustos i selektor“ u Galeriji Progres

U Galeriji Progres (Knez Mihailova 27) od 26. marta (18.00) biće otvorena izložba „Kolekcionar kao kustos i selektor“ u organizaciji Arte galerije.

Postavku čine najreprezentativniji radovi iz istoimene publikacije koja sadrži više od 100 autora sa prostora ex-YU koji su stvarali u periodu posle Drugog svetskog rata.

Posetioci će imati jedinstvenu priliku da vide oko 50 radova iz privatnih kolekcija koje do sada nisu bile dostupne široj javnosti. Među autorima čija će dela biti prikazana na izložbi su Petar Lubarda, Ivan Tabaković, Dado Đurić, Vladimir Veličković, Leonid Šejka, Radomir Reljić, Olga Jevrić, Oto Logo, Dušan Džamonja…

Publikacija „Kolekcionar kao kustos i selektor“, u kojoj se uz više od 350 umetničkih dela pojavljuje i 12 istoričara umetnosti sa esejima o umetničkom stvaralaštvu, predstavlja jedinstvenu zbirku o likovnoj umetnosti u proteklih 60 godina.

Organizatori dodaju da je ovo projekat kojim se afirmiše kolekcionarstvo i ističe znanje kolekcionara u odabiru umetničkih dela… „Tokom nekoliko poslednjih godina imali smo čast i privilegiju da se uverimo u postojanje nemerljivog kulturnog blaga koje najčešće nije bilo dostupno javnosti. Ideja je da podelimo naša iskustva i prikažemo vrhunska umetnička dela iz više od 50 kolekcija koja su nam bila dostupna. Usled obimne građe usmerili smo se samo na autore koji su stvarali od kraja 40-ih do kraja 80-ih godina 20. veka. Osvrnuli smo se i na autore koji su stvarali posle 1990. jer u njihov rad verujemo i mislimo da će se ubrzo naći u mnogim kolekcijama“, piše u saopštenju.

Izložba će biti otvorena do 12. aprila. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.