Naslovna » Izlasci » Pozorište » JDP: 150. izvođenje predstave „Mletački trgovac“

JDP: 150. izvođenje predstave „Mletački trgovac“

U utorak, 5. marta od 20.00, u JDP-u na sceni „Ljuba Tadić“ biće upriličeno 150. izvođenje predstave „Mletački trgovac“ u režiji Egona Savina.

U drami Vilijema Šekspira igraju Irfan Mensur, Predrag Ejdus/Voja Brajović, Goran Šušljik, Dragan Mićanović, Miodrag Radovanović, Goran Daničić, Anđelika Simić, Tanja Pjevac, Nebojša Milovanović, Srđan Timarov, Pavle Pekić, Nikola Vujović, Goran Jevtić/Boris Milivojević.

Klasična Šekspirova tamna komedija o strasnom, slepom prijateljstvu i još strasnijoj slepoj mržnji, o privilegijama i o poniženju, o žudnji za novcem, ljubavlju i pravdom, smeštena je u ambijent nalik Italiji u doba buđenja fašizma. Na taj način, ona postaje priča o sudbini autsajdera u svakom društvu koje je sklono degradaciji onih koji su slabiji, drukčiji i u manjini.

Za režiju „Mletačkog trgovca“ Savin je dobio nagradu „Bojan Stupica“ Udruženja dramskih umetnika Srbije a ovo Udruženje dodelilo je nagradu „Miloš Žutić“ Draganu Mićanoviću za ulogu Porcije. Mićanović je i dobitnik nagrade „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta za najbolje glumačko ostvarenje sezone na beogradskim scenama.

Na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu, predstava Mletački trgovac osvojila je tri nagrade „Ardalion“ – za najbolju predstavu, za režiju (Egon Savin) i za glumu (Miodrag Radovanović).

Predstava je učestvovala na festivalima u Novoj Gorici, Sarajevu, Skoplju, Bukureštu, Klužu, Tivtu, Budvi, na Sterijinom pozorju i na Bitefu, a gostovala je u Rimu, Budimpešti i mnogim mestima u Srbiji.

„Mletački trgovac“ premijerno je izveden 3. februara 2004. godine. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.