Naslovna » Izlasci » Izložbe » „Latinoamerička žena“ u Institutu „Servantes“
Selmar Mendija

„Latinoamerička žena“ u Institutu „Servantes“

Institut „Servantes“ (Čika Ljubina 19) povodom obeležavanja Dana žena organizuje u petak, 8. marta od 19.00 otvaranje izložbe „Latinoamerička žena“. Posvećena je latinoameričkoj ženi ali ženi uopšte i njenom položaju u društvu a biće otvorena do 6. aprila. Ulaz je slobodan.

Izložba „Latinoamerička žena“ urugvajskog fotografa Selmara Mendije obuhvata 25 slika koje, iz različitih perspektiva, prikazuju ženu u Latinskoj Americi i svetu. Ovom izložbom autor ukazuje na probleme sa kojima se žene susreću, kao što su nejednakost, seksizam na radnom mestu ili u okviru porodice, nametanje uloga, nasilje nad ženama ili „nevidljivost“ žena u zrelom dobu, između ostalih. Takođe, autor na svojim fotografijama koristi diptihe i prikazuje ženu koja uvek ima dvostruku ulogu: majke i žene, nežnosti i snage.

Autor izložbe, Urugvajac Selmar Mendija (1983), obučava se i istražuje u oblasti fotografije od 2004. i radio je fotografije za Nacionalnu upravu kulture Ministarstva prosvete i kulture Urugvaja. Njegov rad karakteriše prikaz mesta, ljudi, trenutaka zemalja Latinske Amerike, putem kojeg daje lični pečat slici širokog južnoameričkog kontinenta. Među njegovim poslednjim izložbama ističu se „Simbiosis“ i „ZelMendía al paredón“ u Soa Baru u Montevideu.

Zanimljivo je da su žene imale pravo glasa pre jednog veka samo u dve zemlje, a danas, vek kasnije, to pravo je gotovo univerzalno i 19 žena trenutno imaju ulogu šefova država i vlada širom sveta. (danubeogradu.rs)