Naslovna » Izlasci » Izložbe » Mebijusov dan u Francuskom institutu
Mebijus - Bluberi
Mebijus - Bluberi

Mebijusov dan u Francuskom institutu

U okviru izložbe „Nastavlja se… – tri generacije savremenog srpskog stripa„, 21. marta od 13.00 do 19.00, u Francuskom institutu (Knez Mihailova 31) biće organizivan „Mebijusov dan“.

Najpoznatiji srpski strip autori, godinu dana posle njegove smrti, uživo će tokom manifestacije crtati u čast Žana Žiroa – Mebijusa, jednog od najvećih strip umetnika svih vremena. Istovremeno, u istom prostoru će biti organizovan i mini sajam domaćih strip izdavača.

Francuski strip umetnik Žan Žiro (Jean Giraud, 1938-2012) slavu je stekao kao crtač 29 epizoda izuzetno popularnog vestern serijala „Bluberi“ (1965-2005). Od 1970-ih je bio predvodnik novog, umetničkog pristupa u francuskom i svetskom stripu pod pseudonimom Mebijus (Moebius), crtajući uglavnom kultne naučnofantastične stripove od kojih je najpoznatiji serijal „Inkal“ sa scenaristom Alehandrom Žodorovskim (Alejandro Jodorowsky) a takođe je zaslužan za veliki uspeh strip časopisa „Métal Hurlant“ („Heavy Metal“ u SAD) i sarađivao je na brojnim poznatim filmovima (od „Trona“, 1982, do „Petog elementa“, 1997.).

Radovi ovog umetnika su imali izuzetno veliki uticaj i na srpske strip autore, a naš crtač Zoran Janjetov je imao čast da nastavi njegov rad na „Inkalu“. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.