Naslovna » BG servis » Nove javne česme na četiri lokacije u gradu

Nove javne česme na četiri lokacije u gradu

Na četiri lokacije na teritoriji Zvezdare i Čukarice, već početkom aprila biće postavljene nove česme.

Kako kažu u Upravi za vode Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, predviđene lokacije su u Ulici Živka Davidovića (staza koja vodi ka Domu zdravlja „Zvezdara“), ulicama Rudo i Nikole Grujovića (ispred MZ „Veliki Mokri Lug“), kao i u parkiću ispod OŠ „Josif Pančić“. Sve česme koje se postavljaju imaju izgled prvonagrađenih rešenja na konkursu grada i „Vodovoda“, koji je realizovan prošlog leta.

Održavanje javnih česama i fontana prešlo je u nadležnost JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ 1. januara 2006. godine. Tada su u programu za održavanje bile 52 česme i 22 fontane, a danas se u ovom sistemu nalazi 120 česama i 37 fontana.

– Nažalost, javne česme i fontane često su na meti vandala. Fontane često „osvanu“ išarane sprejovima, lome se i kradu slavine, rešetke, mlaznice, reflektori i osvetljenje objekata, mlaznice i slavine budu ispunjene grančicama i kompletno zapušene, lome se ploče i kamen česama, fontana i pripadajućih platoa. Neretko se u fontane baca đubre, a u više navrata je ubacivan deterdžent, posle čega je potrebno komletno zameniti pumpe i hidrauličke instalacije. Zbog toga apelujemo na građane da povedu računa o našim fontanama i česmama, koje ne samo što ukrašavaju Beograd nego i pomažu građanima da se osveže u toplim danima – kazala je Jovana Antić, direktorka Uprave za vode Sekretarijata za komunalne i stambene poslove.

Tokom 2012. godine u sistem održavanja uvršteno je 11 novih česama i pet novih fontana. Svih 11 česama, na Novom Beogradu i Čukarici postavilo je JKP „BVK“, a novoizgrađene fontane su: „Miljakovački izvor“, replika Terazijske česme, fontana na platou – Omladinskom trgu kod zemunske pijace, fontana kod bolnice „Dragiša Mišović“ i fontana u Takovskoj, isp red zgrade JP PTT Saobraćaja Srbija. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.