Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Održan Sat za našu planetu 2013

Održan Sat za našu planetu 2013

Sinoć od 20.30 u brojnim domovima, školama, poslovnim zgradama, trgovima, na znamenitim građevinama širom planete, isključena su svetla na jedan čas – održan je Sat za našu planetu.

Ovu najveću volontersku globalnu akciju organizovao je WWF – Svetski fond za prirodu, sedmi put u svetu, a peti put u Srbiji.

Ove godine Sat za našu planetu u Srbiji podržao je do sada najveći broj učesnika – 58 gradova i opština, 38 škola i 44 organizacije civilnog društva, mnoge kompanije, brojni mediji i veliki broj pojedinaca. Centralne manifestacije organizovane su u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Posetioci centralnog događaja Sata za našu planetu, održanom u Studentskom parku u Beogradu, zajedno sa volonterima mogli su da učestvuju u formiranju simboličnog znaka akcije od sveća. Na štandu WWF-a mogli su da izračunaju sopstveni ekološki otisak i saznaju kako da promenom svakodnevnih navika smanje potrošnju struje i emisiju ugljen-dioksida. Nastupom u Studentskom parku, podršku ovogodišnjoj akciji dao je i beogradski hor „Horkestar“.

„Trošimo više od 50 % prirodnih resursa u odnosu na one koje imamo i ako tako nastavimo, neće nam biti dovoljne ni dve planete“, izjavila je Duška Dimović, direktorka WWF programa za Srbiju. „Neophodno je da održivo koristimo električnu energiju i druge resurse i da smanjimo ekološki otisak, jer time ublažavamo posledice klimatskih promena i doprinosimo očuvanju prirode“, rekla je Dimović.

Sinoć su širom Srbije isključena svetla na brojnim zgradama i znamenitostima. U Beogradu je isključena dekorativna rasveta na zdanjima Starog dvora, Skupštine i Vlade Srbije, na Kalemegdanskoj tvrđavi, Trgu Republike, Hramu Svetog Save, Tornju na Avali, na mostovima i mnogim drugim zgradama. U Novom Sadu, ukrasna rasveta je isključena na zgradi Srpskog narodnog pozorišta, Petrovaradinskoj tvrđavi, Novosadskom univerzitetu, mostu Duga i drugim zdanjima, a u Nišu na Narodnom pozorištu, Tvrđavi, trgovima i drugim objektima.

U svetu su, između ostalog, svetla isključena i na svetskim spomenicima i građevinama, kao što su: Zabranjeni grad u Pekingu, Ajfelov toranj u Parizu, Bakingemska palata u Londonu, zgrada opere u Sidneju, i na hiljadama drugih objekata širom planete. (danubeogradu.rs)

loading...