Naslovna » BG špijun » Region » Ohrid – dragulj u makedonskoj kruni

Ohrid – dragulj u makedonskoj kruni

Makedonski grad Ohrid nalazi se na severoistočnoj obali Ohridskog jezera na 700 metara nadmorske visine, a od 1980. uvršten je (kao i jezero) u Svetsku baštinu Uneska.

Međunarodni Aerodrom Sv. Apostol Pavle je smešten na oko 7 km od centra grada. Pored nacionalne avio kompanije, aerodrom koriste Jat Airways i Helvetic Airways. Do Ohrida se leti iz Beograda, Amsterdama, Dizeldorfa, Ljubljane, Beča i Ciriha.

Mesto na kom se Ohrid nalazi važi za jedno od najstarijih ljudskih naseobina u Evropi. Turistički centar Makedonije često nazivaju „Balkanskim Jerusalimom“ jer navodno ima 365 manastira i crkava koliko ima i dana u godini. Stanovnici grada kažu da je Ohrid „dragulj u makedonskoj kruni“.

U središtu Ohridske arhiepiskopije nalazi se Samuilova tvrđava, Antičko pozorište i ostaci bazilike iz petog veka. Grad koji je najbolje obići peške, bogat je živopisnim kućama i spomenicima. I danas je vidljiva stara slovenska arhitektura. Najznačajnije građevine su crkva Bogorodice Perivlepte, spomenik sv. Klimentu, najstariji slovenski manastir Sveti Kliment i Pantelejmon, manastir sv. Naum, Crkva Svete Sofije. Na trgu Starog bazara je hiljadugodišnje drvo i fontana.

Većina hotela, apartmana i soba nalaze se uz obalu Ohridskog jezera. Osim jedne gradske plaže, sve su smeštene van grada, a do njih se lako dolazi minibusevima. Najpoznatije plaže su Gradište i Ljubaništa. Porodične plaže su u mestima Trpejca, Peštani, Lagadin i Sveti Stefan.

Najpoznatija manifestacija je Ohridsko kulturno leto koje počinje sredinom jula i traje do kraja avgusta. Poznat je i Balkanski festival narodnih igara u julu, kao i muzički festival tokom avgusta – Balkanski muzički ploštad. Noćni život je na zavidnom nivou, a diskoteke i klubovi zadovoljavaju potrebe mladih iz celog sveta.

Po celom gradu prodaju se čuveni ohridski biseri, rukotvorine od drveta i bakra i tradicionalni instrumenti. U restoranima je najprimamljivija lokalna kuhinja. Preporuka je da se proba domaća rakija ali i boza. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.