Naslovna » Izlasci » Pozorište » „Opomena“ Branislava Lečića u Sava centru

„Opomena“ Branislava Lečića u Sava centru

Autorski projekat Branislava Lečića, „Opomena, deset godina posle Zorana Đinđića“, premijerno će biti izveden 9. aprila od 20.00, na Velikoj sceni Sava centra (Milentija Popovića 9). Cene ulaznica su 800, 1.100 i 1.400 dinara.

Jedan od najcenjenijih glumaca srednje generacije, reditelj, producent i ministar kulture u Vladi dr Zorana Đinđića, Branislav Lečić, kombinovao je elemente pozorišne predstave i političkog performansa u ovom multimedijalnom spektaklu. Učestvovaće više od pedeset njegovih saradnika.

Muzika, pokret i video zapisi biće kombinovani sa glumačkom igrom 16 mladih talentovanih glumaca (osam devojaka i osam mladića) koji će uz Lečića pokušati da na sceni postave neka od suštinskih pitanja kojima se i Zoran svojom filozofskom mišlju bavio, sa željom da ožive Zoranove ideje i viziju.

Predstava korespondira sa trenutnom društveno-političkom situacijom u kojoj se nalazimo i po rečima Branislava Lečića, autora projekta: „nije Zoranova biografija niti priča o njegovom atetatu ili suđenju već intimni dijalog sa Zoranom u vremenu kada mu se dižu spomenici i on sam uzdiže na nivo mita a njegove se ideje i poruke. koje su aktuelnije nego ikada, ne slede“.

Rukovodeći se Đinđićevom željom da ga što veći broj ljudi čuje i razume Lečić je odlučio da umesto klasične scene napravi spektakl na velikoj sceni Sava centra ne želeći da to bude jedan elitistički događaj i samo umetnički performans već poruka za sve nas.

Lečić dodaje: „Đinđića za života mnogi nisu razumeli i verujemo da je posle njegovog odlaska ostao dug prema Zoranu, njegovoj viziji ali i delima koje je platio životom. Đinđić je verovao mladima i obraćao se njima i ova predstava treba da bude opomena svima a posebno mladosti koja ne sme biti uspavana nego mora da se sama izbori za promene u našem društvu i bolje sutra“. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.