Naslovna » BG svaštara » Promocije » Otvoren Mikser House – Balkanski dizajn centar u Savamali

Otvoren Mikser House – Balkanski dizajn centar u Savamali

U pristustvu brojnih zvanica iz kulturnog i javnog života Srbije i regiona javnosti otvoren je Mikser House – Balkanski dizajn centar u Savamali.

Predstavljena je nekadašnja monumentalna garaža, sada pretvorena u konceptualnu simbiozu dnevnih i noćnih aktivnosti sa idejom da predstavlja svakodnevnu inspiraciju ljudima iz Beograda, Srbije, regiona i celog sveta, i na taj način probudi dušu pomalo zaboravljene kreativne četvrti Beograda – Savamale.

Svakako najlepši beogradski trg koji sa tri strane oivičavaju znamenite lepotice beogradske arhitekture – hotel Bristol, zgrada Beogradske zgrade i Vučina kuća izgrađene početkom dvadesetog veka, trebalo je da dobije svoj četvrti odgovor na mestu gde se nekada nalazio hotel Bosna, a danas Mikser kuća.

Prvi svetski rat brutalno prekida savamalsku, urbanističku, kulturnu i ekonomsku renesansu, moralo je da prođe sto godina kako bismo videli nastavak. Na mestu nikada izgrađene palate braće Krsmanović, na trgu duhova, rađa se Mikser House, kao prirodni nastavak zlatnog perioda Savamale. Modernističko zdanje zamišljeno je kao stecište dizajnera, muzičara, kreativaca, modernista, sanjara o lepšem i boljem Beogradu, Srbiji, Balkanu.

Odrednica „Balkan design center“ vrlo jasno određuje regionalni karakter mesta, kao sabirnog centra regionalne dizajn scene koja je godinama pažljivo stvarana i negovana kroz aktivnosti Mikser festivala. Prodavnica originalnog, savremenog balkanskog dizajna u svom nazivu sugeriše potrebu za preispitivanjem stereotipa o Balkanu kao specijalnom odeljenju Evrope, pokušavajući da afirmiše kreativni potencijal regiona kao šansu sa kreiranje novog balkanskog identiteta.

Permanenta kulturna akcija, koncerti, izložbe, multimedijalni sadržaji, predavanja, seminari, festivali, društveni aktivizam i borba za revitalizaciju istorijske četvrti i njenih znamenitih građevina postaju svakodnevni imperativ tima koji vodi Mikser House i Mikser festival, čija je sudbina neraskidivo vezana za sudbinu kvarta i svih kreativnih ljudi i preduzetnika kojih je svakim danom sve više u Savamali.

Partnerstvo kreativnog studija Mikser i Triple Jump grupacije na projektu Mikser House-a svakako je dobar primer deetatizacije kreativnog sektora koji sve više i ozbiljnije postaje razvojni mehanizam za ekonomski razvoj grada Beograda.

Turističke organizacije Srbije i Beograda već pokazaju interesovanje za promociju Savamale kao turističke destinacije prvog reda. Mikser House će svojim kreativnim sadržajem svakako u velikoj meri doprineti toj prosperitetnoj ideji. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.