Naslovna » BG servis » Poznate ličnosti pošumljavale Adu Ciganliju

Poznate ličnosti pošumljavale Adu Ciganliju

Povodom obeležavanja Svetskog dana šuma, poznate ličnosti ujedinile su snagu sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine na važnom zadatku očuvanja životne sredine i zasadile prvih 150 od ukupno 8.000 sadnica poljskog jasena i crvenog hrasta planiranih za ovu akciju pošumljavanja Ade Ciganlije.Poznati pevač Bojan Marović, Bojan Perić, mladi glumac koji je publiku osvojio ulogom u TV seriji „Vojna akademija“, Vlada Jelić, voditelj Dnevnika 2 na RTS-u, Davor Jovanović, pobednik prve sezone „Prvog glasa Srbije“, Darija Lukić, učesnica prve sezone „Prvog glasa Srbije“, Nataša Vukoje, manekenka, uključili su se u akciju i poslali poruku da svi treba da postanu svesni svoje uloge i odgovornosti koju imaju prema očuvanju životne sredine.

„Pošumljavanje je najefikasniji, najjeftiniji i najjednostavniji način da se klimatske promene drže u prihvatljivim granicama, a planeta sačuva za buduće naraštaje. Ono što je takođe naš zadatak jeste podizanje svesti javnosti o stanju u kojoj se životna sredina nalazi i o tome šta svako od nas može da uradi kako bi se ono popravilo. Svako na svoj način treba da doprinese jer planeta je zajednička za sve nas bez obzira na to ko smo, šta smo, čime se bavimo, za šta se zalažemo“, istakao je Goran Trivan, gradski sekretar za zaštitu životne sredine i zahvalio se poznatim ličnostima koje su se priključile akciji rekavši da njihov primer puno znači zbog apelovanja na svest mladih ljudi koji se na njih ugledaju.

Akcija pošumljavanje Ade Ciganlije deo je projekta „Pošumi Beograd“ koji se realizuje u okviru Strategije pošumljavanja Beograda usvojene 2011. godine. Strategija predviđa da se u narednih 20 godina godišnje pošumi 5.000 hektara beogradske teritorije sa ciljem povećanja stepena pošumljenosti Beograda sa 11 odsto, koliko je sada, na 35 odsto, kao i poboljšanja kvaliteta vazduha, smanjenja efekata staklene bašte i smanjenja buke. Takođe, povećanje stepena pošumljenosti Beograda utiče na bolju zaštitu zemljišta i voda i omogućava veći potencijal za proizvodnju biomase. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.