Naslovna » Izlasci » Izložbe » Prolećna izložba „Iz ateljea prirode“ Momire Radosavljević
Momira Radosavljević

Prolećna izložba „Iz ateljea prirode“ Momire Radosavljević

Od 5. (18.00) do 20. marta u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4) biće otvorena izložba „Iz ateljea prirode“ Momire Radosavljević, kraljevačke slikarke i likovnog pedagoga.Izložbu će otvoriti Marina Lukić Cvetić, istoričarka umetnosti i v. d. direktorka Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, koja je uradila izbor slika i kataloški prikaz izložbe.

– Momira Radosavljević predstavlja se beogradskoj likovnoj publici prolećnom izložbom sa motivima cveća, ptica i pejzaža. U beskrajnom razgovoru i dosluhu sa pticom i cvetom, između realističkog i fantastičnog, dobro znanog – viđenog i naslućenog, nastaje svet osobenog individualnog sazvučja. Optimizam, blagost i lična intima izraz su vlastitog duševnog stanja kao odgovor pozitivnog i ljudskog nasuprot globalizacije, diktirane brzine, otuđenosti i potrošačkog mentaliteta – kaže Marina Lukić Cvetić.

Kompozicije su promišljene, pune i zgusnute, oblikovane sigurnom rukom i istančanim ukusom. Skladan raspored planova i detalja u prostoru, racionalna crtačka veština i efektno osvetljenje prethodnica su daljem ishodištu na koji se nadovezuju boje kompletnog spektra.

Ciklus „Iz ateljea prirode“ specifičan je zato što je odabrana tehnika akrilik na platnu, čiji sintetički pigmenti poseduju oštrinu, jačinu, fluoroscentnost i reskost koji ne postoje u realnom okruženju.

Postavka se može pogledati svakog radnog dana od 9.00 do 17.00. (danubeogradu.rs)

loading...