Naslovna » Izlasci » Film » „Rimu, s ljubavlju“ u bioskopima
Rimu, s ljubavlju

„Rimu, s ljubavlju“ u bioskopima

Komedija “Rimu, s ljubavlju” (To Rome With Love), scenariste i reditelja Vudija Alena, posle premijernog izvođenja na FEST-u, na redovnom je repertoaru bioskopa Kolosej Multiplex.

Radnja filma je smeštena u jedan od najlepših gradova na svetu. „Rim je predivan grad, on je umetničko delo“, kaže Vudi Alen. Za čuvenog reditelja ideja o filmu je bila isuviše velika da bi sadržala samo jednu priču. „Osećao sam da mi grad pozajmljuje nekoliko različith storija, bio je prebogat mogućnostima. Ako zaustavite na ulici nekog Rimljanina on bi rekao: Ja sam iz grada i mogu vam dati milion priča“.

U ovoj kaleidoskopskoj komediji upoznajemo američkog arhitektu koji na ulicama Rima oživljava svoju mladost, običnog radnika iz srednje klase koji će iznenada postati slavna ličnost, mladi bračni par iz provincije koji će sticajem okolnosti biti uvučen u romantične avanture, američkog reditelja opera koji slučajno otkriva neverovatan muzički talenat u ocu verenika svoje ćerke… Ovi neočekivani susreti zauvek će im promeniti živote.

U filmu igraju Alek Boldvin, Roberto Beninji, Penelope Kruz, Vudi Alen, Elen Pejdž, Alison Pil i drugi.

Ideja o snimanju filma poteka je od distributera iz Rima koji su ponudili da finansiraju Vudi Alenov film pod uslovom da se on snima u njihovom gradu. Alen je prihvatio jer je želeo da radi u Rimu, a takođe je „imao priliku da dobije novac brzo i iz jednog izvora“. Prvobitan naziv filma bio je „Bop Decameron“, referenca na knjigu iz 14. veka Đovanija Bokača, ali dosta ljudi nije razumelo vezu, tako da je Alen promenio naslov u „Nero Fiddles“. Nov naziv je i dalje izazivao konfuziju i napokon je usvojen „Rimu, s ljubavlju“, iako se Alenu nije dopao.

Film je imao veliki uspeh u bioskopima i ovo je Alenov četvrti najgledaniji film u njegovoj karijeri. (danubeogradu.rs)