Naslovna » BG svaštara » Književnost » Svetski dan poezije 2013
Svetski dan poezije 2013

Svetski dan poezije 2013

U Kulturnom centru Beograda od 20. do 22. marta biće obeležen Svetski dan poezije 2013.

Fokus obeležavanja Svetskog dana poezije biće angažovanoj, kritički evokativnoj, eksperimentalnoj i izvođačkoj poeziji, u pokušaju da se ukaže na neke pravce kretanja i statusa savremenog pesništa u regionu i svetu.

Može li pesma da utiče na društvene tokove ili da vodi ka suočavanju s prošlošću? Da li je moguće uspostavljanje nove veze između poezije i čitalaca? Kakva je uloga pesnika u ovom dobu? Zašto pesnici tragaju za drugačijim načinom predstavljanja pesništva? – neka su od pitanja na koja će učesnici manifestacije pokušati da odgovore.

Tema „Šta može pesma?“ u najširem smislu treba da otkrije kakav potencijal poseduje angažovana poezija, čemu vode formalne promene u pesništvu i u kolikoj meri multimedijalnost i klupska čitanja utiču na jačanje interesovanja za poetsku reč. Traganje za odgovorom na pitanje „Šta može pesma?“ podrazumevaće diskusije, čitanje i izvođenje poezije i prateće programe.

Tokom manifestacije obeležavanja Svetskog dana poezije publici će se predstaviti Amir Talić, Roland Orčik, Tanja Stupar Trifunović, Darko Cvijetić, Pesničenje, Treći trg, Argh!, Poezin, Ivan Pravdić & Alice in Wonderband, pesnikinje i pesnici iz Srbije, kao i poetska grupa „Orbita“ iz Letonije.

Ove godine program u Kulturnom centru Beograda biće centralni segment šire mreže obeležavanja Svetskog dana poezije, čiji će deo biti programi u Kulturnom centru Novog Sada i institucijama, knjižarama i klubovima po Beogradu. (danubeogradu.rs)

loading...