Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Svetski dan voda – 22. mart
Svetski dan voda

Svetski dan voda – 22. mart

Svetski dan voda, koji se svake godine obeležava 22. marta, biće posvećen saradnji jer su Ujedinjene nacije donele odluku da čitava 2013. godina bude Međunarodna godina saradnje u oblasti voda.

Cilj Svetskog dana voda je da se istakne važnost vodnih resursa i potreba za njihovim održivim upravljanjem, kao i da se predstave aktivnosti koje se preduzimaju u ovoj oblasti.

Centralnu manifestaciju i ove godine organizuje Uprava za vode grada Beograda, a po rečima Predraga Petrovića, gradskog sekretara za komunalne i stambene poslove, dobro je što je ova godina posvećena saradnji, jer se tako uvek, a naročito u vremenima krize, postiže neuporedivo više.

– Pitanje kvalitetnog života građana za grad Beograd je iznad svih drugih pitanja i iznad politike – kaže Petrović i dodaje da će baš zato brojnim inicijativama i aktivnostima tokom čitave godine grad okupiti sve nivoe vlasti, stručnu javnost, civilni sektor i građane.

On je ukazao da su najznačajnija pitanja na kojima treba raditi preplitanje nadležnosti i odgovornosti za pojedine oblasti delovanja i inspekcije, pitanje izmuljivanja, deponovanja mulja i uklanjanja formiranih sprudova, regulisanje rada šljunkara, rešavanje pitanja plovnih i plutajućih objekata (splavova), kao i problemi koje stvara umanjenje budžetskih sredstava i ukidanje komunalnih i drugih naknada.

Saradnjom svih nivoa vlasti u gradu i javnih komunalnih preduzeća u oblasti zaštite i upravljanja vodnim resursima, grad Beograd danas građanima obezbeđuje uredno snabdevanje vodom najvišeg kvaliteta, konstantno unapređuje nivo komunalnih delatnosti, čuva životnu sredinu i vode kao prirodni resurs, a trudi se da kod građana, a naročito mladih, podiže i svest o značaju voda i odgovornom ponašanju prema vodama.

Upravo zato će povodom Svetskog dana voda u svim beogradskim školama jedan čas predmeta „Svet oko nas“ ove nedelje biti posvećen vodama, dok će JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ i ove godine nastaviti akciju „Provereno dobra voda“, koja je do sada održana u 87 osnovnih škola u gradu. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.