Naslovna » BG svaštara » Utvrđena pravila i lokacije za ulične zabavljače

Utvrđena pravila i lokacije za ulične zabavljače

Gradska uprava utvrdila je pravila o uslovima i postupku davanja odobrenja za izvođenje kulturnog i artističkog programa na površinama javne namene i površinama u javnom korišćenju na teritoriji Beograda.

Ovi programi mogu da se izvode u ograničenim vremenskim intervalima, bez nadoknade i upotrebe specijalno sagrađenih objekata, a odobrenje za njihovo izvođenje daje Sekretarijat za kulturu. Grad Beograd je odredio i potencijalne lokacije za programe koje izvode ulični zabavljači, umetnici i artisti, koji čine sastavni deo ponude grada Beograda.

Programe mogu da izvode pojedinci, grupe i ansambli, pri čemu pojedinci mogu da nastupaju na svim potencijalnim lokacijama, a grupe do osam članova i ansambli sa najmanje devet članova mogu da nastupaju na trgovima, u parkovima i na drugim javnim zelenim površinama, kao i na Savskom i Dunavskom keju. Dozvoljeni su vokalni i instrumentalni muzički programi, likovni programi – performansi i vizuelne prezentacije, kao i scenski programi – pantomima, igre, varijete, lutke, lutke i senke, žongliranje, mađioničarske veštine (predstave/performansi i demonstracije) bez standardne scenske opreme. Izvođačima je omogućeno i izvođenje verbalnih prezentacija i predavanja, kao što su recitovanje književnih dela i čitanje poezije.

Na potencijalnim lokacijama mogu da se izvode programi koji ne proizvode zvuk – performansi, likovni programi i vizuelne prezentacije, a zvučni programi, poput muzičkih i scenskih performansa, mogu da se izvode u određenim zonama, tako da zvuk ne prelazi granicu buke koja je utvrđena Pravilnikom o dozvoljenom nivou buke u životnoj sredini.

Zabavljači, umetnici i artisti nastupaće na ulicama, trgovima, u parkovima i na drugim javnim zelenim površinama, na Savskom i Dunavskom keju i u podzemnim prolazima, a pojedinačna mesta biće jasno obeležena. Programi ne mogu da se izvode na kolovozu, biciklističkim stazama, obeleženim pešačkim prelazima, taksi stajalištima, mostovima, u tunelima i zonama raskrsnica na kojima bi odvlačili pažnju učesnicima u saobraćaju. Turistička organizacija Beograda može da utvrdi raspored gostujućih grupa kod „DNK“ česme, na Trgu Nikole Pašića, ispred spomenika knezu Mihailu Obrenoviću i u muzičkim paviljonima u Zemunu i na Kalemegdanu.

Raspored izvođenja programa na lokacijama biće objavljivan na zvaničnim internet-stranama grada Beograda i Turističke organizacije Beograda. Pravila o uslovima i postupku davanja odobrenja za izvođenje kulturnog i artističkog programa mogu da se pogledaju OVDE. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.