Naslovna » BG svaštara » Započet projekat „Urbani inkubator: Beograd“

Započet projekat „Urbani inkubator: Beograd“

Gradski arhitekta Dejan Vasović prisustvovao je danas ispred „Španske kuće“ (Braće Krsmanović 2) svečanosti povodom početka realizacije projekta „Urbani inkubator: Beograd“.

Ovaj jedinstveni projekat posvećen je razvoju Savamale, danas potpuno zanemarenog dela Beograda. Budućnost Savamale u okviru „Urbanog inkubatora“ neće stvarati urbanisti, političari i investitori, već umetnici, arhitekte i aktivisti različitog profila, koji će godinu dana zajednički ulagati napore u revitalizaciju ove značajne gradske četvrti.

Dejan Vasović je podsetio da su grad Beograd i opština Savski venac svesrdno podržali ovaj projekat „Gete instituta“, koji treba da predstavlja popuno nov model planiranja i razvoja Beograda.

– Savamala je jedno od najznačajnijih mesta u našem gradu, posle Beogradske tvrđave, Knez Mihailove ulice i Kosančićevog venca. Na njemu su pre nešto više od sto godina tadašnji upravitelji grada odlučili da Beograd siđe na obalu i tu pokrene svoj ekonomski razvoj. Grad sada ima jedinstvenu priliku da to ponovi, ali na način primeren 21. veku, u uverenju da su kultura, umetnost i kreativna industrija ono što može da revitalizuje neopravdano zapuštene delove grada – istakao je Vasović.

Po njegovim rečima, projekat u kojem učestvuje deset timova, sa brojnim saradnicima iz cele Evrope, doneće značajno iskustvo kako planerima i Urbanističkom zavodu Beograda, tako i gradskoj upravi.

– To će biti prilika da uvidimo na koje načine je moguće, uz učešće svih koji razvijaju Beograd, a uz viziju umetnika i kulturnih poslenika, udahnuti nov život, razviti neko gradsko područje i na kraju ga zaista fizički transformisati u mesto gde će svi Beograđani i gosti Beograda sa velikim zadovoljstvom dolaziti – rekao je Vasović.

Predsednik opštine Savski venac Dušan Dinčić naglasio je da Savamala nastavlja svoj razvoj zahvaljujući kreativnosti mladih ljudi koji će učestvovati u projektu i najavio da će opština zajedno sa gradom Beogradom nastaviti da podržava ovakve projekte.

– „Urbani inkubator“ je još jedan od malih, ali važnih projekata koji Srbija pravi na svom putu u Evropu, započetom još u 19. veku – rekao je Dinčić.

Kurator projekta, arhitekta i urbanista Tim Rinic istakao je da je Savamala biser Beograda i izrazio veliko zadovoljstvo što je pre dve godine otkrio ovaj deo grada.

Autori projekta „Urbani inkubator: Beograd“ teže unapređenju kvaliteta života gradskog stanovništva, zalažu se za grad po meri čoveka i trude se da i same žitelje Savamale podstaknu na to da uzmu stvari u vlastite ruke. U prvom planu nisu unosni poslovi s nekretninama ni bilo kakvi drugi komercijalni interesi, već kulturne i socijalne vrednosti ove četvrti. U tom smislu Savamala bi trebalo da posluži kao uzor za celu Srbiju, pa i za čitavu Jugoistočnu Evropu.

Projekat je pokrenuo „Gete institut“ u Beogradu, a regionalna centrala „Gete instituta“ za Jugoistočnu Evropu proglasila ga je projektom izuzetne vrednosti i značaja.

Svečanosti su prisustvovali i autori nekih od deset osnovnih projekata iz oblasti umetnosti, kulture i socijalnih pitanja izabranih na međunarodnom konkursu „Urbani inkubator: Beograd“. (Beoinfo)