Naslovna » Izlasci » Festivali » 18. izdanje Ring Ring festivala, od 16. maja

18. izdanje Ring Ring festivala, od 16. maja

Međunarodni festival nove muzike Ring Ring svoje „punoletstvo“, tj. 18. izdanje, proslaviće od 16. do 27. maja, uz čak 15 koncerata, izložbu fotografija i niz pratećih manifestacija, na sedam lokacija u Beogradu.

Festival će ove godine imati dva fokusa, a onaj važniji usmeren je na predstavljanje žena autorki. Već niz godina, poneki festival u Evropi pokušava da ima svoje „žensko“ izdanje, vraćajući se kasnije standarnom programu u kome su dominantni muški autori i izvođači.

Ring Ring je od početaka pratio i podržavao žene autorke, ali pre svega imajući u vidu programsku konzistentnost i sopstvene mogućnosti. Ove godine je fokus pomeren na neke od najzanimljivijih autorki iz Srbije i sveta. Bečki duo Catch-Pop String-Strong otvara festival promo koncertom 16. maja u KC Rex, a iste večeri sa svojim ansamblom nastupa njujorška kompozitorka Annie Gosfield, koja se proslavila serijom albuma za izdavačku kuću „Tzadik“, John Zorna.

Sofia Jernberg, tamnoputa Šveđanka nastupiće dva puta, najpre premijerno sa Igorom Čubrilovićem, otkrićem sezone u Beogradu, zatim i sa svojim kvartetom The New Songs. Od domaćih autorki svetske premijere novih radova imaće Jasna Veličković, koja stiže iz Holandije sa performansom „Magnetik“, te Anja Đorđević i Svetlana Maraš, koje će po prvi put izvesti uživo „Canzone distorte“, po narudžbi festivala.

Muzičari koji dolaze iz SAD od samih početaka bili su zastupljeni na festivalu, ali nikad kao ove godine, kada je drugi fokus, usmeren na njih. Jazz majstori kao što su Matthew Shipp, Sabir Mateen i Gerry Hemingway će nastupiti u nedelju 26. maja u dvorani Kolarčeve zadužbine, a program u Rexu otvoriće njujorški duet The Home of Easy Credits. Posebna poslastica će biti obeležavanje 99. rođendana legendarnog Suna Raa, 22. maja. Njegovu muziku izvodi Heliocentric Counterblast, a njihov rođendanski koncert biće održan u Studiju 6 Radio Beograda, uz direktan prenos na talasima Trećeg programa Radio Beograda i RTS Digitala.

Ljubitelji elektronske muzike će najzad u Beogradu moći da čuju i vide francuskog genija, eRikma, koji donosi novi program, kao i britanski dvojac Volcano the Bear, kojima će podrška biti domaći autor Lehnart Tapes. Domaća publika već dobro poznaje free jazz kvartet The Electrics, dok će festival biti otvoren izložbom fotografkinje Ivane Čuture „RR18“, koja već nekoliko godina slika festival za jazzin.rs, a za festival je pripremila specijalnu izložbu, posvećenu punoletsvu festivala.

I u finansijski tmurnoj godini Ring Ring festival zbog publike ima i dalje neverovatne cene ulaznica. za svako veče u Rexu treba izdvojiti po 350 dinara, za jazz spektakl na Kolarcu 400 dinara, za KC Dragstor 250 dinara, a u Muzeju nauke i tehnike ulaznica će koštati 200 dinara. Festivalski kompleti će koštati 1450 dinara. Prodaja ulaznica počinje od 8. maja. (danubeogradu.rs)

PROGRAM:

Četvrtak, 16. maj (20.00) – KC Rex
Promo koncert + otvaranje izložbe fotografija Ivane Čuture „RR 18″
– Catch-Pop String-Strong
– Annie Gosfield Ensemble

Sreda, 22. maj (21.00) – Studio 6 Radio Beograda
– Heliocentric Counterblast, uz živi TV i radio prenos

Četvrtak, 23. maj (15.00) – Savamala (Braće Krsmanović 2)
– ulični koncert Heliocentric Counterblast

Četvrtak, 23. maj (20.00) – KC Rex
– Sofia Jernberg & Igor Čubrilović
– The Home of Easy Credits

Petak, 24. maj (20.00) – KC Rex
– Anja Djordjević/Svetlana Maraš
– The New Songs

Petak, 24. maj (23.00) – KC Dragstor
– Lenhart tapes
– Volcano the Bear

Subota, 25. maj (20.00) – KC Rex
– eRikm
– The Electrics

Nedelja, 26. maj (20.00) – Kolarac
– SaMa – Sabir Mateen & Matthew Shipp
– WHO+ 2- Music for Quintet by Gerry Hemingway

Ponedeljak, 27. maj (20.00) – Muzej nauke i tehnike
– Jasna Veličković/Nora Mulder/Clare Gallagher izvode „Magnetik“