Naslovna » Izlasci » Festivali » 4. Belgrade Tango Encuentro od 10. do 15. aprila

4. Belgrade Tango Encuentro od 10. do 15. aprila

Međunarodni festival argentinskog tanga, 4. Belgrade Tango Encuentro, biće održan od 10. do 15. aprila. Manifestacija će biti otvorena koncertom Marka Coghlana (Koglan) i beogradskog kvarteta „Tanguango“ koji će izvoditi tango klasike i muziku Astora Pjacole. Ulaz na koncert je besplatan.

Koncert Marka Coghlana i Tanguango kvarteta, koji je trebalo da otvori 4. Belgrade Tango Encuentro festival (sreda, 10. april) u Kući kralja Petra I, odložen je zbog tragedije u Mladenovcu i dana žalosti u Srbiji. Koncert će biti održan u utorak, 16. aprila, od 19.00 u Kući kralja Petra I. Sve aktivnosti koje su predviđene za ostale dane trajanja festivala (od četvrtka do ponedeljka) biće održane prema regularnoj satnici.

Marko Coghlan je jedan od svega nekoliko tango pevača koji žive i rade u Buenos Ajresu a nisu Argentinci. Karijeru je započeo 2002. godine u Švedskoj, da bi posle nekoliko godina nastupanja u Evropi otišao u Buenos Ajres. U prestonici tanga peva u nekim od najznačajnijih tango kuća sarađujući i sa slavnom i sa mlađom generacijom muzičara. Izvodi pretežno klasike tango muzike. Rođen je 1968. godine u Beogradu kao Marko Avramović.

Kvartet „Tanguango“ čine mlade akademske umetnice Sonja Lukić (klavir), Jelena Adamović (violina), Ljubica Damčević (violina) i Marijana Petrović (kontrabas). Tango muzikom počele su da se bave 2006. godine u orkestru „Tango Juventud“ (Huventud) u klasi bandoneoniste prof. Aleksandra Nikolića. Već 2007. osvojile su I nagradu na takmičenju u izvođenju muzike Astora Pjacole u Italiji, posle čega su im se karijere razvijale odvojeno. Nekoliko godina kasnije, dobitnice brojnih pojedinačnih muzičkih nagrada forimirale su kvartet „Tanguango“ koji će najviše izvoditi upravo Pjacolinu muziku.

Koncert će biti održan 10. aprila od 19.00 u Kući kralja Petra I (Vase Pelagića 40 na Senjaku), uz promociju vina vinarije „Pusula“ koja je započela renesansu vinarstva u pocerskom rejonu.

Ovogodišnje izdanje festivala Belgrade Tango Encuentro održava se od 10. do 15. aprila uz podršku Gradske opštine Savski venac. Na festivalu će, kao i prethodnih godina, nastupiti neki od najznačajnijih tango DJ-eva i plesnih parova današnjice, a očekuje se i učešće oko 1.000 amaterskih plesača iz tridesetak zemalja širom sveta. (danubeogradu.rs)

Sreda, 10. april (22.00) – SKC
Warm-up Milonga: DJ Semeon Kukormin

Četvrtak, 11. april (22.00) – SKC
Bruno Tombari and Mariangeles Caamaño
DJ Horacio Godoy

Petak, 12. april (13.00-19.00) – SKC
Milonguero day 1: DJ Nemanja

Petak, 12. april (22.00) – SKC
Horacio Godoy and Magdalena Gutierrez
Gianpiero Galdi and Nantia Xronidou
DJ La Rubia

After party (4.00)
Milonga Alma venue: DJ Semeon Kukormin

Subota, 13. april (12.00-19.00)
Milonguero day 2: DJ Konrad Krynski

Subota, 13. april (22.00) – Dom Vojske Srbije
Sebastian Arce y Mariana Montes
DJ SuperSabino Tango Groove Master

After party (4.00)
Milonga Alma venue: DJ Aydogan Arkis

Nedelja, 14. april (12.00-19.00)
Milonguero day 3: DJ Dark-OH

Nedelja, 14. april (22.00) – SKC
Mestros closing + DJ Marcelo Rojas

After party (4.00)
Milonga Alma venue: DJ Mikael Holber