Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Ada Huja – nova zelena oaza Beograda

Ada Huja – nova zelena oaza Beograda

U Supernatural parku na Adi Huji, novoj zelenoj oazi Beograda, na prostoru od oko 500 kvadratnih metara formiran je Telenor vrt sa više od 700 biljaka i klupama za posetioce.

Vrt je nastao zahvaljujući saradnji kompanije Telenor, pokreta Supernatural i Gradske opštine Palilula i Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda.

„Već dugi niz godina zaštita životne sredine deo je svakodnevnog poslovanja naše kompanije i želimo da svojim primerom i radom skrenemo pažnju na ovo veoma važno pitanje. Ovakvim akcijama želimo da motivišemo svoje zaposlene i sve građane da upoznaju i čuvaju prirodu. Ponosni smo na to što ćemo posle parka kod kule Nebojša, zajedno sa svojim partnerima stvoriti još jedan zeleni kutak u Beogradu“, rekla je Sandra Štajner, izvršna direktorka korporativnih komunikacija i ljudskih resursa kompanije Telenor.

„Supernatural park, kako se sada naziva špic Ade Huje, formirali smo u saradnji sa opštinom Palilula, uz podršku i koordinaciju sa Gradom Beogradom. Od nekadašnje deponije šuta, tokom prošle godine izgrađen je centar za očuvanje životne sredine, obrazovanje i kulturu, sada dostupan građanima za boravak u prirodi i uživanje na Dunavu. Za revitalizaciju eko sistema Ade Huje, posebno je značajna saradnja sa kompanijama koje očuvanje životne sredine postavljaju kao strateški cilj održivog poslovanja. Telenor vrt, koji smo danas zajedno izgradili kao posebnu celinu u okviru Supernatural parka, predstavlja veliki doprinos formiranju trajnog zelenog dobra Beograda“, izjavio je Srđan Stanković, osnivač Supernatural pokreta.

„Današnja akcija stvaranja novog vrta na Adi Huji u Supernatural parku, predstavlja primer dobre saradnje javnog, poslovnog i nevladinog sektora. Revitalizacija špica Ade Huje počela je krajem 2011. godine i do sada smo uspeli da povratimo deo nekadašnje bujne vegetacije, sa ciljem daljeg ozelenjavanja i stvaranja zelene oaze na Dunavu“, ocenio je Stojan Nikolić, predsednik Opštine Palilula.

U vrtu koji se nalazi uz samu obalu Dunava, u okviru ekoloških radionica, prisutni su imali mogućnost i da nauče da prave muzičke instrumente od ambalaže koju svakodnevno koristimo, posmatraju ptice koje stanuju na Adi Huji, kao i da čuju kako čovek pozitivno može uticati na svoju okolinu.

Prve sadnice na Adi Huji zasadili su Leontina, kompozitor i dirigent dečijeg hora Čarolija, predstavnici Gradske opštine Palilula, zaposleni u Telenoru, tim Supernatural i drugi. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.