Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Ansambl Amire Medunjanin u Kolarcu

Ansambl Amire Medunjanin u Kolarcu

U ponedeljak, 29. aprila od 20.00, u Dvorani Kolarčeve zadužbine (Studentski trg 5) u organizaciji Jugokoncerta nastupiće Ansambl Amire Medunjanin.

Najvrsnija interpretatorka tradicionalne bosanske sevdalinke predstaviće album „Amulette“. U ansamblu su i Bojan Zulfikarpašić (klavir), Nenad Vasilić (kontrabas) i Bahar Kalife (perkusije).

„Bosanska Bili Holidej“, kako ju je nazvao muzički novinar i autor Gart Kartrajt, rođena je i odrasla u Sarajevu u vreme kada je popularnost tradicionalne muzike bila velika, a sevdah, kao pojam, za buduću umetnicu imao specijalno značenje. Sevdalinku, jednu od najlepših narodnih pesama, koja će postati njen muzički izbor i životni put, čula je od majke. Usledila je fascinacija vokalnom baštinom Bosne i Hecegovine i učinila da se potpuno posveti kreiranju specifičnog glasa za ovaj žanr, kako bi u potpunosti izrazila njegova ekspresivna svojstva i mogućnosti.

Poređenja sa Cesariom Evorom i Bili Holidej najpre se odnose na način na koji Amira transformiše sevdah iznutra, „uzburkavajući“ uobičajeni stil izvođenja, definisan kroz vekove. Amira je tradiciji udahnula novi život ističući se jedinstvenom emocijom i inovativnošću kojom pristupa sevdahu, karakterističnim stilom, te iskrenom ljubavlju prema poeziji i muzici.

Iako je provela godine u istraživanju i bezuspešnom traženju saradnika s kojima će podeliti svoje ideje o najboljem načinu prezentacije i pronalaženju novog konteksta i oblika u kojima će predstaviti stare forme, tokom vremena dovela je interpretacije do savršenstva.

Pošto je 2003. godine gostovala na albumu A Secret Gate grupe „Mostar Sevdah Reunion“, Amira Medunjanin snima svoj debitantski nosač zvuka Rosa, koji dobija sjajne kritike u Velikoj Britaniji i širom Evrope, pojavljujući se i među kandidatima za „album godine“. Potom, 2009. godine, ostvaruje kompakt-disk pod nazivom Live, sa snimkom koncerta održanog na Festivalu džeza održanom u Sarajevu 2008. Aprila 2009. objavljuje studijski album Zumra, gde su zabeležene narodne pesme iz Bosne i Hercegovine, ali i Srbije i Makedonije, koje su predstavljene autohtonim načinom izvođenja, u spoju specifičnih aranžmana tradicionalnih melodija, lirskog i vokalnog stila i uz pratnju savremene harmonike. Najnoviji album „Amulette“, koji će našoj publici predstaviti na koncertu 29. aprila u Kolarcu, Amira Medunjanin je ostvarila u saradnji s Bojanom Zulfikarpašićem i Baharom Kalifeom, a ovo tonsko izdanje objavila je kuća „Harmonija mundi“, oktobra 2011. godine.

Možda je najbitnije reći da je Amirina muzika ona koja će vam istovremeno oči ispuniti suzama i srce radošću.

Ulaznice po ceni od 600 dinara prodaju se na blagajni Kolarčeve zadužbine. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.