Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Ansambl Studio 6: Talasi nove muzike

Ansambl Studio 6: Talasi nove muzike

U sredu, 24. aprila od 21.00, na Trećem programu Radio Beograda i kanalu RTS Digital, nastavljaju se direktni prenosi iz Studija 6 Radio Beograda.

Ovoga puta uživo će biti prenošen koncert ansambla Studio 6 koji će izvesti kompozicije savremenih autora: Branke Popović, Tamare Basarić, Stevana Kovača Tikmajera, Erna Kiralja i Ričarda Bereta.

Ansambl Studio 6 nastupa u sastavu Karolina Beter, blokflauta i bas blokflauta, Nenad Marković, truba, Milana Zarić, harfa, Vladimir Blagojević, harmonika, Ivana Grahovac, violončelo, Svetlana Maraš, elektronika, Milena Pavlović, klavir, a kao specijalni gost pojaviće se naš priznati oboista Borislav Čičovački.

Zа ovаj nаstup аnsаmbl Studio 6 je odabrao dela Brаnke Popović (Lines&Circles) i Tаmаre Bаsаrić (Superionic Water) koja su za njih pisana. Tikmаjerovа kompozicijа „Out of the settled world“ se izvodi u novoj verziji zа obou i hаrfu, napisanoj za Milanu Zarić i Borislava Čičovačkog. Na programu će se naći i dve kompozicije koje zahtevaju improvizacioni angažman članova ansambla. To su „Kodeks I“ Ričarda Bereta jednog od najcenjenijih autora savremene muzike, odnosno „Sonet 114“ velikana jugoslovenske moderne Erna Kiralja u kome u kome će učestvovаti ceo аnsаmbl sа gostimа.

Gostovanje Ričarda Bereta, u okviru ovog koncertnog projekta omogućila je saradnja III programa sa Inicijativom za savremenu muziku „činč“ iz Beograda. Ovaj priznati kompozitor će od 25. do 28. aprila održati i radionicu u KC Rex, u okviru koje će ansambl Studio 6 izvesti najnoviju Beretovu kompoziciju „Kodeks XII“, na kojoj će sa muzičarima raditi tokom svog boravka u našem glavnom gradu. (danubeogradu.rs)