Naslovna » Izlasci » Izložbe » BGD. my view – fotografije Ivana Grlića
Ivan Grlić - BGD. my view

BGD. my view – fotografije Ivana Grlića

Od 24. (19.00) do 28. aprila, u Kući kralja Petra I (Vase Pelagića 40) biće otvorena izložba umetničkih fotografija Ivana Grlića „Bgd. my view“ u okviru Art marketa.

Autor će predstaviti radove nastale od 2000. do 2013. Pošto je izložba sastavni deo projekta Serbian Jazz Bre, muzičari iz tog benda „ozvučiće“ izložene fotografije.

Posle uspešnih umetničkih projekata i izložbi „Serbian soul, bre!“ i „Serbian jazz, bre!“ Ivan Grlić predstavlja Beograd na svoj način. Kosančićev venac, Zvezdara, Čubura, Dorćol, Vračar, Sava mala, Zemun i Novi Beograd. Stari Beograd sa dušom i posebnom estetikom, Beograd Duška Radovića, Mome Kapora, predstavljen je kroz fotografije i mobilografije Ivana Grlića.

Sve fotografije predstavljaju autorovo viđenje, razmišljanje, i doživljaj ovih delova grada, ne slučajnim izborom, nego unapred smišljenim i režiranim odlascima u određene delove grada, određene ulice, unapred odabrene građevine čekajući pravi trenutak da svetlost da čaroban kolorit i ofarba stari Beograd onako kako je to Grlić već video u svojoj mašti.

Autorski umetnički ciklus je Grlićev povratak u prošli život grada, bežanje od poniženja Beograda. Beograd bez bilborda, Beograd bez reklama koje skrećući pažnju na sebe prikrivaju njegovu lepotu.

Kombinovanjem medija na kojima izlaže, klasično uramljenih fotografija galerijskog formata i majici sa odštampanim fotografijama i citatima Duška Radovića o Beogradu kao primenjenim umetničkim artifaktima koji u najboljem svetlu predstavljaju Beograd, Grlić prikazuje Beograd – grad sa dušom.

Autorov cilj je da se zadrži trenutak i duh tog Beograda, da savremeni život i urbanizacija grada ne potisnu sećanja na stari Beograd… (danubeogradu.rs)