Naslovna » Izlasci » Četvrti rođendan KC „Grad“

Četvrti rođendan KC „Grad“

Od 12. do 21. aprila biće organizovana proslava četvrtog rođendana Kulturnog centra „Grad“.

Pre četiri godine, po prvi put u Srbiji, u jednoj staroj industrijskoj zgradi (Braće Krsmanović 4) otvoren je kulturni centar. Evropski centar za kulturu i debatu – KC „Grad“ – nastao je kao zajednički projekat Kulturnog fronta iz Beograda i Felix Meritis centra iz Amsterdama (sledeće nedelje slavi 225 godina), a projekat je u prvom periodu podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Holandije kroz program MATRA kao jedna od najvećih strateških investicija u kulturi u Srbiji.

Još jedna pojedinost jeste kraj grada u kome je započeta cela priča. KC „Grad“ je svoje mesto pronašao u do tada decenijama zaboravljenom delu Beograda – Savamaloj. Više od 2.100 programa, ogroman broj umetnika, muzičara, pisaca, DJ-eva, dizajnera, zanatlija, aktivista, i više od 300.000 posetilaca u prve četiri godine, doneli su život i pokazali kako kultura može pokretati ekonomiju i druge oblasti.

Tako je na ovom talasu u poslednje vreme u zoni Savamale započet niz aktivnosti koje nisu direktno iz sveta umetnosti i kulture. KC „Grad“ je u ove prve četiri godine ostvario saradnju sa velikim brojem institucija i organizacija iz zemlje i inostranstva, a trenutno je i kao partner u tri višegodišnja projekta podržana od strane Evropske komisije.

KC „Grad“ će ulazak u petu godinu postojanja obeležiti programima tokom sledeće nedelje. Izdvaja se rođendanska Moda za
poneti na kojoj ovog vikenda (12-14. april) učestvuje oko 70 domaćih dizajnera

U ponedeljak, 15. aprila u 19.30, biće otvorena izložba analognih fotografija „Duh postavangardnog omladizma!“ uz još jedno izdanje „Delikatesnog ponedeljka“. U sredu specijalni nastup ima Kralj Čačka, a u subotu 20. aprila po prvi put na jednom ovakvom mestu biće priređena prava klupska poslastica – „Silent disco“, veče sa tri različite vrste muzike. (danubeogradu.rs)