Naslovna » Izlasci » Izložbe » „Čuvarkuća 7“ od 16. do 26. aprila
Čuvarkuća 7 - Sanja Sremac
Čuvarkuća 7 - Sanja Sremac

„Čuvarkuća 7“ od 16. do 26. aprila

Izložba „Čuvarkuća 7“ biće otvorena u Maloj galeriji ULUPUDS-a (Uzun Mirkova 12) biće otvorena od 16. do 26. aprila. Ovogodišnja tradicionalna prodajna izložba autorski je koncept istoričarke umetnosti Ivone Rajačić-Barandovski.

Biće predstavljen mali predmet, namenski čuvar uskršnjeg berićetnog crvenog jajeta, koji će ga, ukoliko praktikujemo radosno i veselo tradicijalno bojenje jaja, ponosno čuvati godinu dana.

Već sedmi put zaredom, likovni i umetnici primenjenih umetnosti povodom nastupajućih uskršnjih praznika, aktiviraju i ukrštaju svoje ideje u kreativnoj igri oblikovanja i realizacije zahtevane male forme. Inače, ovaj jednostavni držač nudi nam se u masovno prisutnoj serijskoj proizvodnji od jeftine keramike, dok je naša želja da obogatimo postojeću ponudu, upravo neponovljivim i originalnim umetničkim rešenjima.

Tako će čuvarkuća dobiti na kvalitetu i ekskluzivnosti, što i zaslužuje, obzirom na značaj hrišćanskog praznika s kojim je
tematski i simbolički povezana.

Pravo je zadovoljstvo susretati se i otkrivati svake godine nove sveže, ideje, neponovljive pristupe u rešavanju naizgled banalnog zadatka. Do sada se za sedam godina, više od 100 umetnika odazvalo ovom pozivu. Koliko umetnika, toliko različitih rešenja: strogih, duhovitih, deskriptivnih, minimalističkih, dekorativnih, ekspresivnih…

Svi mogući materijali su u igri, a tu je i uvek atraktivna reciklaža kao i rešenja u vidu redi mejda. Sve može biti predmet kreacije i umetničkog oblikovanja, naravno uz poštovanje zahteva funkcionalnosti i osnovnih estetskih načela.

Ove godine su se tom sitnicom pozabavili keramičari, slikari, vajari, dizajneri i jedan scenograf. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.