Naslovna » Izlasci » Izložbe » Da Vinčijevi izumi u Delta City-ju
Da Vinčijev propeler
Da Vinčijev propeler

Da Vinčijevi izumi u Delta City-ju

Povodom premijere serije „Da Vinčijevi demoni“, u saradnji sa Muzejom nauke i tehnike i Fox kanalom, u centralnom atrijumu šoping mola Delta City, od 22. do 25. aprila, biće organizovana izložba „Leonardo da Vinči – naučnik i pronalazač“, posvećena čuvenom renesansnom umetniku i pronalazaču.

Svi koji tih dana posete Delta City moći će da pogledaju izbliza modele napravljene po autentičnim Da Vinčijevim nacrtima – rotacioni kran, štamparsku presu, trocevni top, kao i čuveni „propeler“ – napravu čiji je dizajn poslužio kao inspiracija za današnji helikopter.

Posetiocima izložbe poseban doživljaj prirediće velika podna grafika, veličine 3×5 metara, koja kada se gleda iz određene pozicije daje posmatraču utisak, optičku iluziju, da se u podu nalazi udubljenje u kojem je prikazan mladi Leonardo da Vinči kako radi na svojoj čuvenoj skulpturi – tzv. Leonardovom konju.

Dok se Leonardo da Vinči uveliko slavi i veliča kao umetnik, o njegovom inženjerskom stvaralaštvu se malo zna. Leonardo da Vinči je bio aktivan inženjer nesvakidašnjeg talenta i širine koji je uspešno realizovao brojne zamisli, a ideje iz njegovih beležaka poslužile su kao inspiracija brojnim stvaraocima.

U ponedeljak, 22. aprila u 21.00, na Fox kanalu startuje dugo očekivana serija „Da Vinčijevi demoni“ – istorijska fantazija iz produkcije Dejvida Gojera (Mračni vitez), koja je prošle nedelje imala svetsku premijeru.

Posetioci šoping-mola Delta City će moći da pogledaju izložbu svakog dana, od 22. do 25. aprila, u periodu od 10.00 do 22.00. (danubeogradu.rs)

loading...