Naslovna » BG servis » Dan opštine Novi Beograd u četvrtak

Dan opštine Novi Beograd u četvrtak

Opština Novi Beograd će u četvrtak, 11. aprila, proslaviti svoj dan i 65 godina postojanja.

Tim povodom u zgradi opštine biće održana svečana akademija. Na svečanosti će biti dodeljene i zahvalnice klubovima, organizacijama i pojedincima koji su svojim radom doprineli afirmaciji Novog Beograda. Održaće se i prijem za bivše predsednike opštine, a posetiće ih i gosti iz prijateljskih opština Karpoš (Makedonija), Belfor (Francuska) i Banjaluka.

Novi Beograd slavi svoj dan u znak sećanja na 11. april 1948. godine kada je započeta izgradnja novog grada na levoj obali Save. Radne brigade sa graditeljima iz svih krajeva Jugoslavije radile su na močvarnom i peskovitom tlu. To je bio najveći graditeljski poduhvat u tadašnjoj Jugoslaviji i njegova osnovna postavka i danas stoji.

Novi Beograd je građen u arhitektonsko-urbanističkom stilu „moderne“ i uz Čandigar u Indiji i Braziliju, glavni grad Brazila, predstavlja arhitektonski spomenik tog stila 20. veka. Iz snova i entuzijazma jedne generacije nikao je grad u gradu, sa modernim bulevarima i velelepnim šetalištima. Danas zaokružuje svoj urbani identitet i izrasta u moderan poslovni centar Beograda i regiona. (Beoinfo)