Naslovna » Izlasci » Dani Beograda 2013. od 16. do 19. aprila

Dani Beograda 2013. od 16. do 19. aprila

Dani Beograda će i ove godine, od 16. do 19. aprila, biti obeleženi bogatim kulturno-umetničkim i zabavnim programom.

Tradicionalna manifestacija, u okviru koje se obeležavaju dva bitna datuma iz istorije srpske prestonice, biće održana po 11. put.

– Reč je o 16. aprilu 878. godine, kada se u pismu pape Jovana VIII upućenom bugarskom knezu Borisu prvi put beleži ime Beograda u nekom sačuvanom dokumentu, dok se 19. aprila obeležava dan kada je 1868. godine turski komandant Ali Riza-paša simbilično predao ključeve knezu Mihailu Obrenoviću, čime je okončana troipovekovna okupacija Beograda – istakla je gradska sekretarka za kulturu Katarina Živanović.

Kada je reč o glavnom programu, on će biti realizovan na pet punktova u gradu, najavio je vršilac dužnosti direktora Belefa Vuk Despotović.

– Prvi će biti u Muzičkom paviljonu na Kalemegdanu, drugi na sceni ispred Biblioteke grada Beograda u Knez Mihailovoj ulici, sledeći na bini „Galerija“, koja će biti na uglu ulica Vuka Karadžića i Knez Mihailove. Na glavnom beogradskom šetalištu biće postavljena još jedna scena ispred Kulturnog centra Beograda i na Trgu Nikole Pašića – ukazao je Despotović.

Pogledajte program manifestacije Dani Beograda 2013. »»»

Publici će se predstaviti najtalentovaniji polaznici beogradskih muzičkih škola, kao i talentovani muzički sastavi koji izvode klasičnu i džez muziku, a pritom nisu dovoljno afirmisani. Takođe, za najmlađe sugrađane biće održane predstave u izvođenju dramskog studija „Bis“ i Putujuće glumačke trupe „E“.

– Ispred dvorane Kulturnog centra Beograda 16. aprila biće organizovan program posvećen Njegošu, Crnjanskom i Desanki Maksimović i jubilejima koji će biti obeleženi ove godine u njihovu čast. Program organizuje Kulturno-prosvetna zajednica od 14.00 do 17.00. Ispred istog centra biće predstavljene drvene skulpture šestorice mladih vajara. Novina je da će se ove godine na Trgu Nikole Pašića predstaviti ulični zabavljači – najavio je Despetović.

U okviru manifestacije Dani Beograda, Muzej grada Beograda je priredio izložbu „Pejzaži Beograda“ koja će biti otvorena u holu Starog dvora. Biće predstavljeni pejzaži glavnog grada, nastali tokom prve polovine 20. veka, na kojima su prikazani karakteristični delovi grada: Kalemegdan, savsko pristanište, Žarkovo, Dorćol i Resnik. Među ovim delima nalaze se radovi nekih od najznačajnijih srpskih slikara, kao što su Nadežda Petrović, Živorad Nastasijević, Jovan Bijelić, Jefto Perić i Miodrag Petrovića. Ova izložba predstavlja izbor od pet pejzaža iz kolekcije Muzeja koju čine 402 pejzaža Beograda. Autor izložbe je Jasna Marković, muzejski savetnik Muzeja grada Beograda.

Nadežda Petrović, Jevrejska mala u beogradu, 1908. Bora Baruh - Kalemegdan, 1938-1939.

Program neće biti realizovan samo u centru grada, već će imati priliku da ga vide i sugrađani na Paliluli, Čukarici, u Rakovici i Grockoj, kao i Lazarevcu, Mladenovcu i Sopotu.

Direktor Turističke organizacije Beograda Dejan Veselinov rekao je da će tokom ta četiri dana biti organizovani besplatni programi razgledanja grada, ali i redovni programi TOB-a, kao što su Antički Singidunum, Beograd ispod Beograda, Koracima Ive Andrića, kao i razgledanje dvorskog kompleksa na Dedinju. On je naglasio da je za sve programe potrebno izvršiti rezervaciju u Turističkom informativnom centru u Knez Mihailovoj ulici.

Povodom Dana Beograda, 16. aprila, biće dodeljena Nagrada grada Beograda, položeno cveće na Spomenik predaje ključeva grada na Kalemegdanu i održaće se svečana sednica Skupštine grada Beograda, najavili su organizatori. (Beoinfo; fotografije slika Nadežde Petrović i Bore Baruha: mgb.org.rs)