Naslovna » Izlasci » Izložbe » Foto-sajam 2013 od 9. do 13. maja

Foto-sajam 2013 od 9. do 13. maja

Drugi po redu Foto-sajam, u organizaciji fotografskog kolektiva Belgrade Raw, održaće se u galeriji Artget Kulturnog centra Beograd (Trg Republike 5), od 9. do 13. maja.

Fokus sajma i ove godine je na štampanoj fotografiji i foto-knjizi kao umetničkom objektu, dve teme koje će se obraditi kroz različita predavanja i radionice.

Nastavljajući ideju ad-hoc biblioteke foto-knjiga od prošlog foto-sajma, posetioci će u toku tri dana (10-12. maj) moći da uživaju u velikom izboru knjiga, skupljenih iz različitih privatnih i javnih kolekcija. Tokom sva tri dana biblioteke biće organizovani razgovori o određenim tematskim celinama koje će se izdvojiti iz fonda knjiga, pa će posetioci dobiti jasniji uvid u kontekst, pristup i uopšte vrednost određenog perioda ili grupe autora, uz priliku da na licu mesta prelistaju knjige o kojima se priča. Na sajmu će se svojim knjigama predstaviti i studenti „School of Arts Berlin Weissensee“.

Prateća predavanja i prezentacije imaju za cilj da predstave različite aspekte fotografske produkcije, kao i da ukažu na određene izazove sa kojima se ona danas sreće.

Otvaranje sajma je ujedno i otvaranje zvanične izlagačke sezone 2013, čiji su art direktori članovi kolektiva Belgrade Raw.

Istog dana, 9. maja, paralelno sa sajmom otvara se izložba pet novih članova Belgrade Raw-a, koji će publici, kroz zajednički izbor i postavku fotografija, predstaviti sopstveno viđenje života grada.

Prvi Foto-sajam, održan u KC Rex od 8. do 10. juna 2012, okupio je brojne ljubitelje štampane fotografije i foto-knjige. Više od osamdeset knjiga činilo je jednodnevnu ad-hoc biblioteku, a na prodajnoj izložbi predstavilo se 18 autora sa ukupno 28 fotografija. (danubeogradu.rs)