Naslovna » Izlasci » Izložbe » Grupna izložba „Pejzaži žene“
Slave Ajtoski - Devojka što sedi, bronzana figura
Slave Ajtoski - Devojka Å¡to sedi, bronzana figura

Grupna izložba „Pejzaži žene“

Od 9. (17.00) do 23. aprila u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4) biće otvorena izložba „Pejzaži žene“, koju čine dela devet makedonskih umetnika.

Postavku će otvoriti mr Dragana Martinović, teoretičar umetnosti, istraživač u Zavodu, i Marina Lukić Cvetić, istoričar umetnosti i v.d. direktora Zavoda, a posetiocima će se obratiti i Marjan Jovanoski, konzul Republike Makedonije u Beogradu.

„… Kroz tematiku portreta i akta, na izložbi devet makedonskih slikara i slikarki, predstavljenu različitim tehnikama likovnog izraza i materijalom: ulje na platnu, crtež, skulptura, grafika, približeni su nam njihovi stvaralački opusi koji govore o pripadnosti najviše modernom umetničkom pravcu i načinu stvaranja, te o poštovanju figurativnog pokreta. Predstava figure je, dakle, krajnji rezultat njihovih raznorodnih stilskih opredeljenja i prilaza prikazivanju ženskog bića, dok je polazište sama njihova umetnost, autentičnost stvaralačke poetike i estetike. Možemo reći da se na radovima pred nama sintetizuju portret i akt u svojevrsnu ‘anatomiju ličnosti’ koja je negde transcendirana ekspresionističkim potezom ili poetskim shvatanjem nagosti, ponegde je odraz intimističke studije tela ili je pak na tragu metafizičkog izraza…“, objašnjava Dragana Martinović u katalogu predstojeće izložbe.

Radno vreme Galerije je radnim danima od 10.00 do 16.00. (danubeogradu.rs)

loading...