Naslovna » Izlasci » Izložbe » Institut Servantes: Španske ikone
Španske ikone
Å panske ikone

Institut Servantes: Španske ikone

U Galeriji Instituta „Servantes“ u petak, 12. aprila od 19.00, biće otvorena izložba Gordane Nikolić „Španske ikone“.

Posetioci će imati priliku da vide 30 reprodukcija iz čuvenog španskog Jevanđelja Svetog Mihajla iz Eskalade (El beato de San Miguel de Escalada) iz X veka, koje je umetnica uradila koristeći tehniku vizantijskih majstora. Manuskript El beato de San Miguel je jedinstveno delo iz mozarapskog perioda čije minijature su inspirisale brojne umetnike XX veka poput Pikasa. Izložba će biti otvorena do 5. maja.

Gordana Nikolić, umetnica koja je u Španiji svojevremeno predstavljala srpske ikone, inspirisana jedinstvenim delom Jevanđelje Svetog Mihajla iz Eskalade uradila je 30 reprodukcija iz ovog manuskripta koji se smatra jednim od najstarijih i najvažnijih španskih rukopisa iz mozarapskog perioda.

Umetnica je bila pre svega nadahnuta lepotom minijatura koje prate pomenuto jevanđelje. Naime, monah Majus, autor manuskripta, stvorio je pod uticajem arapske umetnosti autentičan stil. On je koristio, u suprotnosti sa dotadašnjim načinom predstavljanja prizora iz Biblije, živopisan kolorit. Upravo ta razlika i u odnosu na naše ikone inspirisala je umetnicu da našoj publici predstavi ovo delo.

Zanimljivo je da je Gordana Nikolić koristila vizantijsku tehniku, slikala je na lipovom drvetu koristeći pigmente u prahu i jajčanu temperu. Ova tehnika je stara koliko i hrišćanstvo. El beato de San Miguel smatra se zbog svoje umetničke, estetske i dokumentarne vrednosti remek-delom srednjovekovne evropske umetnosti. Zapravo to je jedina minijatura sačuvana iz mozarapskog perioda.

Zahvaljujući bogatom koloritu Majus je vizionarski najavio promene koje će se u umetnosti odigrati dva veka kasnije. Istoričari umetnosti često su upoređivali Pikasovu „Gospođicu iz Avinjona“ sa Majusovom kompozicijom „Sedam anđela sa trubama“ zbog ritma, kolorita i dvodimenzionalnog načina predstavljanja. Originalni manuskript danas se čuva u Biblioteci Morgan u Njujorku. (Beoinfo)