Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba najboljih didaktičkih igračaka
Izložba najboljih didaktičkih igračaka
Izložba najboljih didaktičkih igračaka

Izložba najboljih didaktičkih igračaka

Gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu, Ljiljana Jovčić, otvorila je u Galeriji RTS-a (Takovska 10) devetu izložbu radova prispelih na konkurs za najbolje didaktičko sredstvo.

Izložba se organizuje u okviru manifestacije „Dani vaspitača“, koju tradicionalno organizuje Udruženje vaspitača Beograda, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu. Na konkurs se prijavilo 56 autora sa svojim igrama, igračkama i zbirkama tekstova za decu predškolskog uzrasta. Svako od ovih didaktičkih srestava poseduje poseban kvalitet profesinalaca, koji znaju kako funkcioniše svet dece i način na koji ona uče kroz igru.

– Ovo je manifestacija na kojoj se predstavljaju didaktička sredstva koja su osmislili sami vaspitači radeći sa decom tokom protekle godine. Izložba ima takmičarski karakter i već u četvrtak obaviće se žiriranje. Sekretarijat, osim formalne podrške koju pruža Udruženju vaspitača, i materijalno pomaže njihove aktivnosti, tako da njihovo udruženje uvek redovno učestvuje u konkursima društvenih i nevladinih organizacija, kako bi svi njihovi projekti postali održivi. Naša ideja je da pokažemo kako igračke napravljene sa puno mašte, a od jeftinijih i bezbednih materijala, mogu biti daleko vrednije od igračaka koje su danas popularne – rekla je Ljiljana Jovčić, gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.

Pored stručnog žirija, sastavljenog od eminentnih stručnjaka za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, kvalitet radova ocenjivaće i deca predškolskog uzrasta, a žiri će pri ocenjivanju uvažiti i njihove komentare. Izložene radove će posetiocima, deci i stručnom žiriju, predstaviti sami autori.

Po prvi put u okviru ove manifestacije prijavljen je i program Valdorfska pedagogija Rudolfa Štajnera, koji ne učestvuje na konkursu, sa idejom da se široj javnosti predstavi nešto drugačiji program vaspitno-obrazovnog rada sa decom, a koji se praktikuje širom sveta, pored programa Ređio i Montesori.

Izložba je otvorena za javnost, tako da svi zainteresovani, izdavači, roditelji sa decom i drugi mogu da je posete i upoznaju se sa bogatstvom rada vaspitača.

Nagrade za najbolje didaktičko sredstvo biće uručene na završnoj svečanosti Dana vaspitača Beograda u Beogradskom dramskom pozorištu 12. aprila. (Beoinfo)