Naslovna » Izlasci » Izložbe » Jubilarna 10. Noć muzeja biće održana 18. maja
Noć muzeja

Jubilarna 10. Noć muzeja biće održana 18. maja

U subotu, 18. maja od 18.00 do 2.00, biće održana jubilarna 10. Noć muzeja.

U Srbiji se, do sada, za učešće prijavilo 68 gradova i mesta, 55 muzeja, galerija i izložbenih prostora Beograda i sve skupa blizu 150 institucija kulture. Jubilarna Noć muzeja tako će se pridružiti većoj ali mlađoj, evropskoj Noći muzeja, u kojoj će ove godine učestvovati 40 zemalja i više od 3.000 muzeja.

U organizaciji Umetničko-produkcijske grupe Noć muzeja, vrata kulturnih institucija te noći biće otvorena u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Užicu, Kruševcu, Zrenjaninu, Svilajncu, Nišu, Požarevcu, Somboru, Jagodini, Leskovcu…

„Želimo da muzeji postanu ‘živa’, centralna mesta za neformalno učenje, prostori u koje će mladi rado ići i gde će se dobro osećati. Zaista verujemo da muzeji mogu i treba da postanu popularno, savremeno i prijatno mesto susretanja“, misli Mladen Petrović, osnivač Noći muzeja.

„Jubilarni deseti put se trudimo da pokažemo da muzeji imaju šta da ponude i želimo da se barem kod jednog dela nove publike probudi ljubav i radoznalost prema kulturnoj baštini. Ove godine slavimo ozbiljan jubilej – desetu Noć muzeja. Ponosni smo što smo uspeli da opstanemo sve ove godine, borili smo se za mesto na kulturnom nebu Srbije, koje je malo i neprimetno. Mislim da smo kvalitetom osvajali posetioce pa će kreativnost ostati naše glavno obeležje i u budućnosti“, dodaje Ana Jovanović, takođe osnivač Noći muzeja.

Proslogodišnja Noć muzeja, u kojoj je učestvovalo 65 gradova, zabeležila je skoro pola miliona poseta širom Srbije.

U susret jubileju, Noć muzeja i ove godine prikazuje postojeće muzeje u novom svetlu, pokreće inicijative za osnivanje novih, ruši barijere i promoviše kulturnu baštinu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Nada Mandić