Naslovna » BG svaštara » LVIII Majski susreti, 8. maja

LVIII Majski susreti, 8. maja

Tradicionalni Majski susreti biće održani 8. maja od 19.00, u Akademiji 28 (Nemanjina 28), po 58. put.

Na jednoj od najdugovečnijih kulturnih manifestacija na prostorima bivše Jugoslavije, smotri amaterskog likovnog i književnog stvaralaštva, predstaviće se slikari i pisci amateri, a biće i dodeljene nagrade za najbolje književne i likovne radove, pristigle po objavljenom konkursu.

Program Majskih susreta biće upotpunjen premijernim izvođenjem predstave „Jazbina slomljenog ‘ajduka“, Mladena Lukeševića, na Sceni Akademije 28 od 20.30, u izvođenju mladih glumaca amatera.

Reč je o drami aktuelne tematike – ostanka i opstanka na Kosovu i Metohiji, koja ujedno govori i o univerzalnoj borbi i preživljavanju kroz nekoliko mogućih aspekata; lični, socijalni, nacionalni, ali pre svega ljudski aspekt, u kome se zatvara misaoni krug postavljenih pitanja – paradoksa. U nizu svakodnevnih situacija, nesvakidašnjeg okruženja – u jazbini, ispreda se priča o hajduku, koji živi da bi „podigao revoluciju“; paralizovan fizički, a paralisan stanjem u kome se nalazi ceo jedan narod…

Majski susreti nastali su davne 1955. godine, na Radničkom univerzitetu „Đuro Salaj“, prvoj kulturno-obrazovnoj instituciji te vrste u tadašnjoj Jugoslaviji. Bili su integralni deo obrazovnih programa i važan činilac kulturne politike zemlje. Njihova uloga i značaj, prepoznati u okvirima važnih društvenih interesa, odnosili su se na razvoj i afirmaciju amaterskog stvaralaštva – vaspitavanjem i podstrekivanjem stvaralaštva radnih ljudi, građana i omladine, u oblasti likovne umetnosti i književnosti, a u cilju prezentacije najkvalitetnijih amaterskih dela.

Ulaz na sve sadržaje je slobodan. (danubeogradu.rs)