Naslovna » BG špijun » Malta – ostrvo snova i vitezova

Malta – ostrvo snova i vitezova

Mala, ali gusto naseljena ostrvska zemlja Malta nalazi se kod severa Afrike, ali geopolitički pripada jugu Evrope.

Ostrvo je brdovito, bez vodenih tokova. Klima je sredozemna, sa veoma blagom zimom. Maltu čine tri glavna ostrva – Malta, Gozo i Komina, koja su uglavnom bez vegetacije zbog letnjih suša. Zanimljivo je da je sneg u poslednjih 120 godina padao samo tri puta, a poslednji put 1949. godine.

Međunarodni aerodrom Malta nalazi se na pola sata vožnje gradskim autobusom od centra prestonice Valete.

Malta je od 2004. godine u Evropskoj uniji. Službeni jezici su malteški i engleski. U ovoj izrazito turističkoj zemlji, svake godine snimi se nekoliko visokobudžetnih stranih filmova, a jedna od turističkih atrakcija je scenografija filma „Popaj“ koji je snimljen pre tridesetak godina. Malta je „novi Holivud“ jer se na ostrvu nalazi najveći evropski studio za snimanje scena na moru.

Ovu popularnu turističku destinaciju godišnje poseti oko 1,2 miliona turista, to jest tri puta više ljudi nego što ova zemlja ima stanovnika. Poslednjih godina izuzetno je porastao broj kvalitetnih hotela, a sve je popularniji zdravstveni turizam.

Šopinguje se u Sliemi a u tom gradiću je i najbolji noćni provod. U fenomenalnim hotelima ovog grada odsedali su Bred Pit, Madona, Šeron Stoun i druge holivudske i muzičke zvezde. Popularan je bivši glavni grad Mdina, grad tišine u kome žive direktni potomci čuvenih malteških vitezova.

Valeta je kao stvorena za ljubitelje istorije. Treba posetitit Muzej svetog Jovana, kuću Govornika, Laskaris ratne sobe, Pomorski muzej, utvrđenje Sveti Elmo, Muzej II svetskog rata, Palatu Velikog vođe, Nacionalnu biblioteku… U Valeti ima i trgovačkih centara i dućana, kao i dosta restorana, kafića i diskoteka. Obavezan je izlet na Gozo; egzotiku tog ostrva čine tvrđave i katedrale, legendarna pećina nimfe Kalipso, prelepe plaže. Tu se nalazi i najstariji neolitski hram na svetu.

Malta je destinacija za ronioce, bordere, ljubitelje jahti, ali i za sve koji žele da pohađaju kurseve engleskog jezika. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.