Naslovna » Izlasci » Sajmovi » Manifestacija Stari zanati u Delta City-ju

Manifestacija Stari zanati u Delta City-ju

Od 8. do 10. aprila (10.00-22.00) u šoping molu Delta City biće organizovana manifestacija Stari zanati, na kojoj će biti izložene umetnine.

Ukoliko vas zanima kako izgleda izrada šešira, kako se prave bombone po tradicionalnom receptu ili kako se restaurira nameštaj, obavezno posetite manifestaciju Stari zanati, u atrijumu šoping mola. Predstaviće se više od 40 zanatlija, iz različitih krajeva Srbije, koji će izložiti svoje umetničke i ručno rađene predmete.

Posetioci će biti u prilici da kupe ručno izrađene predmete i da se upoznaju sa starim umetničkim zanatima, kao što su dekupaž, izrada šešira, restauriranje nameštaja, ručna izrada sapuna, izrada dečijih igračaka, proizvodnja slatkiša, umetnička keramika, oslikano staklo, nakit i drugi.

Jedan od najinteresantnijih izlagača će sigurno biti Živorad Bosiljčić, poslednji bombondžija u Beogradu čija radionica postoji od 1934. godine, a posao se tradicionalno nasleđuje iz generacije u generaciju.

„Mnogi pitaju koja je tajna uspeha i dugotrajnosti naše radionice, a to je vrlo jednostavno – tradicionalna receptura, sveži proizvodi i garantovani kvalitet. Treba poštovati šta praviš, s čim praviš i za koga praviš“, izjavio je Živorad Bosiljčić i podelio recept kako se tradicionalno pravi omiljena poslastica u njihovoj radionici – ratluk: „Za ratluk su potrebni šećer, voda i kukuruzni skrob. Svi sastojci se mešaju i kuvaju šest sati, onda se dodaju razni ukusi, kao što su orasi, pistaći, kokos, lešnik, brusnica ili suva šljiva, zatim se smesa hladi i sutra ujutru je spremna za sečenje i posluženje“.

„Želja nam je da ovom manifestacijom predstavimo i oživimo tradicionalne zanate, sačuvamo kulturnu baštinu ovog podneblja i da zaboravljene vrednosti približimo savremenom čoveku. Svaki proizvod ima lični pečat i može biti lep poklon kojim ćete obradovati sebe ili neku dragu osobu“, izjavio je Milan Paradinović, organizator manifestacije. (danubeogradu.rs)