Naslovna » Izlasci » Izložbe » Noć muzeja – jubilej koji ovog proleća budi Srbiju
Noć muzeja 2013

Noć muzeja – jubilej koji ovog proleća budi Srbiju

Umetničko-produkcijska grupa Noć muzeja, deseti put zaredom, 18. maja otvoriće vrata više od 150 kulturnih institucija u 68 gradova i mesta u Srbiji, obeležavajući tako značajan jubilej.

Tradicionalno, najbogatiji program ponudiće Beograd i Novi Sad, a po sumraku će šetati i građani Niša, Kragujevca, Subotice, Leskovca, Šapca, Knjaževca, Gornjeg Milanovca, Čačka, Svilajnca, Prokuplja, Temerina, Novog Pazara, Kikinde…

„Manifestacija kakva je Noć muzeja nikada ne bi nastala i ne bi trajala bez mnogo uloženog napora, kreativnosti i truda. I za to dugujemo veliku zahvalnost muzejskim i kulturnim radnicima ali i posetiocima i svima onima koji Noć muzeja vide kao važan faktor za očuvanje naše kulturne baštine. Otvarali smo zaključana vrata i držali budnim građane Srbije svakog proleća. Obećavam da ćemo nastaviti da pomeramo granice i govorimo jezikom kulturnog provoda, tako da nas svi razumeju“, kaže Ana Jovanović, osnivač manifestacije.

U Beogradu na 60 lokacija jubilej će biti obeležen svečano: čudesnim svetom bajki, velikom izložbom slika Đure Jakšića, ali i inicijativom za otvaranje prvog evropskog muzeja džeza. U Noći muzeja premijerno će biti predstavljena „Mala fabrika efekata“ koja stiže iz Nemačke, savremena brazilska umetnost koja je gostovala u Luvru a prisetićemo se i video igara iz osamdesetih, koje su obeležile detinjstvo i mladost mnogih. Kako su izgledale cipele žena u 19. i 20. veku ali i šta predstavlja „muzej na otvorenom“ samo su neke od tajni koje će biti otkrivene 18. maja u 10. Noći muzeja.

U Novom Sadu, na 35 lokacija, posetioce očekuju premijerne postavke, a među njima biće izložen egipatski pergament na kome je ispisan recept za utvrđivanje trudnoće, plemensko oružje iz basena reka Kongo i Ubangi, strele iz Polinezije, Osmanski štitovi iz doba Sulejmana Veličanstvenog. Izložba dela iz perioda renesanse, među kojima se izdvaja slika na platnu – zastava bratstva Korpus Domini, koja je nastala u radionici koju je vodio Rafaelov otac, Đovani Santi. Svi zainteresovani će moći izbliza da vide autentični mehanizam sata na Tvrđavi, simbola Novog Sada starog dva i po veka.

Šabac je grad koji će u jubilarnoj Noći muzeja otkriti zašto je u 19. veku bio poznat i kao Mali Pariz. Svi posetioci Noći muzeja u ovom gradu saznaće kako su nastajali šeširi i ogrtači kada su ih pravile modiskinje i šeširdžije a boemi će videti zašto je Šabac nekada, bio grad sa ubedljivo najviše kafana.

Bačka Topola predstaviće izložbu „Grad biciklista“ koja će kroz istorijski, etnografski, književni i likovni aspekt predstaviti biciklizam u interaktivnom obliku. Muzeju Bačke Topole mogu se pozajmiti ili pokloniti predmeti i fotografije koje su u vezi sa biciklizmom ovog kraja.

Subotica će obeležiti 225 godina od rođenja Vuka Karadžića i 165 godina od pobede njegove reforme. Uz izložbu će biti organizovana i radionica koja će se baviti čitanjem i ilustracijom narodnih bajki iz Vukove zbirke. Istorija reklama u Vojvodini do 1941. godine biće predstavljena kroz presek reklama štampanih u novinama i kalendarima, na plakatima i memorandumima, na metalnim tablama i ambalaži industrijskih i zanatlijskih proizvoda.

Gornji Milanovac će se u Noći muzeja prisetiti „zlatnog doba“ ovog grada – od šezdesetih do osamdesetih godina prošlog veka. Izložba „Kad je grad bio brend“ podsetiće na Takovo, Metalac, Tipoplastiku, Modne konfekcije Rudnik, Zvezdu i firme koje su doprinele da grad tada ponese epitet „privrednog čuda“.

Smederevo će se 18. maja baviti predrasudama između starosedelaca i novopridošlih Smederevaca i to kroz „Ulicu sećanja“, koja će biti smeštena u srcu Smedereva – ulici Kralja Petra I. Biće organizovana izložba fotografija građana s ciljem podizanja nivoa svesti o multikulturalnim uticajima na identitet grada i građane Smedereva.

Svilajnac će predstaviti minijaturne knjige kroz primerke domaćeg i stranog izdavaštva, od Njegoševog „Gorskog vjenca“ do Geteovog „Fausta“ od kojih je najmanja knjiga veličine 1×1 cm. Dečje fotografije, poznatih i anonimnih Resavaca, sa kraja 19. i prve polovine 20. veka, odevni predmeti i igračke ali i stari i zaboravljeni zanati, sačuvani alati, fotografije i dokumenta, majstorska pisma i diploma podsetiće na bogatu zanatsku prošlost Resave.

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka radio je istraživanje na temu „Noć muzeja kao kulturološki i društveni fenomen u Srbiji“. Na uzorku od 26 gradova, 43 muzejske lokacija i 1.500 ispitanika, jedan od zaključaka je da u muzejima Srbije odavno postoji potreba za uvođenjem različitih „društvenih akcija“, kojima pripada i noćna poseta muzejima. „Tokom manifestacije Noć muzeja sagledavaju se mogućnosti koncipiranja zanimljivih sadržaja u muzejima Srbije, kada se svi trude da svojim izložbama naprave nešto atipično, a što će kod posetilaca ostati doživljeno i zapamćeno“, stoji u istraživanju Zavoda. (danubeogradu.rs)

loading...