Naslovna » Izlasci » Izložbe » NURDOR: Jaje do jajeta – za osmeh i zdravlje deteta

NURDOR: Jaje do jajeta – za osmeh i zdravlje deteta

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) organizuje veliku Uskršnju akciju u svim centrima lečenja malignih oboljenja kod dece (Beograd, Novi Sad i Niš), povodom dolazećih praznika, do 4. maja.

Tokom akcije „Jaje do jajeta – za osmeh i zdravlje deteta“, U Galeriji Singidunum i izložbenom pultu ispred galerije u Knez Mihailovoj 40, svi posetioci moći će da kupe drvena jaja, koja su oslikali mališani oboleli od raka. Takođe, jaja su oslikavali i brojni priznati umetnici (Slobodanka Rakić Šefer, Gordana Petronjev, Vesna Marković, Mića Trnavac, Nebojša Pilipović Pilo i mnogi drugi) i poznate ličnosti. Među njima je ekipa serije “Otvorena vrata“ – Anica Dobra, Vesna Trivalić, Bogdan Diklić, Nikola Đuričko, Zoran Cvijanović; novinari, voditelji i TV lica – Marija Kilibarda, Ivan Ivanović, Olivera Kovačević, Maja Japundža Nikolić, Vesna Dedić, Slavko Beleslin; muzičari – Tijana Dapčević, pisci – Isidora Bjelica i fudbaleri Crvene zvezde i drugi koji su podržali akciju.

Oslikana jaja, rađena različitim tehnikama, prodaju se po ceni od 100 do 5.000 dinara. Kupovinom jaja, građani će biti u prilici da daju svoj doprinos borbi protiv raka kod dece i prikupljanju sredstava za nabavku svetlosnog mikroskopa za ranu dijagnostiku malignih oboljenja za Odeljenje kliničke patologije Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“.

Od svih bolesti u dečjem dobu i adolescenciji, rak je prvi uzročnik smrti. Procenjuje se da u Srbiji od malignih bolesti godišnje oboli oko 350 mališana, a da svake nedelje jedno dete umre. Ohrabruje, međutim, činjenica da je rak kod dece izlečiv u preko 70 % slučajeva, ako se dijagnostikuje na vreme i pravovremeno leči. Zbog važnosti rane dijagnostike, NURDOR se početkom godine priključio svetskoj edukativno-zdravstvenoj kampanji od opšteg društvenog značaja i, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, pokrenuo akciju „Prepoznajte na vreme“, sa sloganom „Rana dijagnostika – bolja prognostika“. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.