Naslovna » BG servis » Obeležena 72. godišnjica aprilskog bombardovanja Beograda

Obeležena 72. godišnjica aprilskog bombardovanja Beograda

Polaganjem venaca na više lokacija u Beogradu danas je obeležena 72. godišnjica bombardovanja Beograda 6. aprila 1941, kojim je počeo napad nacističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu.

Povodom sećanja na žrtve šestoaprilskog bombardovanja, zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić položio je vence kod fontane „Vrelo života“ u neposrednoj blizini Palate „Beograd“, kod Granitnog krsta u porti Vaznesenjske crkve, gde se nalazilo sklonište u kome je tokom bombardovanja stradalo više stotina Beograđana, kao i na spomen-obeležje u Karađorđevom parku. Na ovom mestu takođe se nalazi veliko sklonište koje je direktno pogođeno 6. aprila 1941. godine, gde je stradalo više stotina stanovnika Beograda.

– Na današnji dan obeležavamo 72 godine od bombardovanja Beograda i početka Drugog svetskog rata u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, kada je naš grad napadnut bez objave rata. Tada je srušen veliki broj objekata i poginulo je više hiljade naših sugrađana i to je bio početak jedne velike tragedije u 20. veku. Svake godine odajući poštu polaganjem venaca, sećamo se nevino stradalih Beograđana u nadi da se takva tragedija više nikada neće ponoviti – rekao je Alimpić.

Gradski arhitekta Dejan Vasović položio je cveće u Aleji žrtava bombardovanja aprila 1941. godine na Novom groblju.

Darko Božić, član Gradskog veća, povodom sećanja na početak Drugog svetskog rata i bombardovanja Beograda, položio je venac na Spomenik pilotima braniocima Beograda.

– U osvit novog dana, 6. aprila 1941. godine, nemačka avijacija započela je prvi u nizu napada na Beograd, koji je u to vreme bio proglašen za otvoreni grad. Bombarderi su nadletali Beograd i narednog dana, nanoseći mu teške ljudske i materijalne gubitke. Na današnji dan se sećamo svih nevinih žrtava, kao i hrabrih branilaca beogradskog neba, koji su se suprotstavili daleko nadmoćnijem neprijatelju: da se ne zaboravi i više nikada ne ponovi – rekao je Božić.

Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i boračkih organizacija, kao i potomci hrabrih pilota. (Beoinfo)