Naslovna » BG servis » Obnova skvera „Vozarev krst“

Obnova skvera „Vozarev krst“

Na skveru „Vozarev krst“, između ulica Vojvode Šupljikca i Mileševske, u toku je obnova zelene površine.

Novi plato će biti urađen od betonskih ploča crvene i žute boje sa bordurom od sivih betonskih ploča. Površina platoa iznosiće oko 330 kvadratnih metara, a oko njega će biti postavljen betonski ivičnjak.

Na skveru je predviđeno dovoljno mesta za kratak predah, klupe će biti postavljene na betonskim nosačima, a njihova ukupna dužina biće 29 metara.

Zaštita zelene površine od nepropisnog parkiranja automobila biće izvršena ugradnjom ograde, postavljanjem 60 metalnih stubića. Umesto travnjaka, zbog uslova sredine, biće zasađena dekorativna vinka, a oko samog spomenika predviđena je sadnja hortenzije. Kao kontrast, na drugom delu površine biće zasađen ruj, koji ima tamnocrvenu boju listova i cvetova.

Ime skvera „Vozarev krst“ potiče od spomenika koji se na njemu nalazi. Beogradski štampar i knjižar Gligorije Vozarević je 1847. godine podigao na svojoj njivi drveni krst ukrašen ikonama, jer se verovalo da su baš na tom mestu spaljene mošti Svetog Save.

Ovaj spomenik se smatra jednim od prvih spomenika u Beogradu. Drveni krst, koji je nagrizao zub vremena, beogradska opština je 1933. godine zamenila krstom od veštačkog crvenog kamena, koji i danas stoji na ovom mestu. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.