Naslovna » BG servis » Pojava bezopasnih „vatrenih stenica“ u Beogradu

Pojava bezopasnih „vatrenih stenica“ u Beogradu

U Beogradu je uočena pojava vatrenih stenica (Pyrrhocoris apterus) ili kako ih građani nazivaju „crvenih buba“, koje su bezopasne i uglavnom naseljavaju stabla lipe u parkovima, drvoredima ili zelene površine između zgrada.

Ovi insekti prepoznatljivi su po svojoj crveno-crnoj boji sa dve crne tačke na kraju tela i neugodnom mirisu, saopštavaju iz JKP „Zelenilo – Beograd“.

Duži vremenski period suše sa visokim temperaturama u toku prethodne godine i blaga zima, kakva je bila ova za nama, pogodovali su povećanju brojnosti vatrenih stenica. Njihov životni ciklus se završava hibernacijom, padom spoljašne temperatute i smanjenjem dužine dana, kada se skupljaju na deblima i granama, praveći zajednice sa po više stotina hiljada jedinki, posle čega se aktiviraju sa prvim sunčanim i toplijim danima.

Ne smatraju se štetnim organizmima, jer ne oštećuju stabla, već ih koriste samo kao stanište, a nisu opasne ni po zdravlje ljudi i životinja, jer ih ne ujedaju i ne prenose parazite i bolesti.

JKP „Zelenilo – Beograd“ redovno prati prisustvo vatrenih stenica na stablima u parkovima, drvoredima i na zelenim površinama. Prema Programu redovnog održavanja javnih zelenih površina, Služba za ekologiju i zaštitu javnog zelenila ne vrši hemijsko tretiranje stabala u okviru stambenih naselja iz bezbednosnih razloga.

Tretiranje se ne sprovodi zbog velike mogućnosti kontaminacije životne okoline, već samo u pojedinačnim slučajevima, na osnovu ozbiljnosti problema. (Beoinfo)

loading...