Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Premijera svite „Jurijev krug“ u Domu omladine

Premijera svite „Jurijev krug“ u Domu omladine

U sredu, 10. aprila od 20.00, u velikoj sali Doma omladine Beograda premijerno će biti izvedena svita „Jurijev krug“ koju je komponovala Dragana Jovanović.

Teleportacijska svita za kamerni ansambl i elektroniku, koncertno delo – prethodnica budućoj operi „Zvezdani grad“ – zasnovano je na libretu Dragana Živadinova. Adaptaciju i prepev teksta na ruski jezik je izvršio ruski kosmonaut, trostruki doktor nauka i lingvista, Jurij Baturin (Юрий Батурин).

Za razliku od postojećih svita iz opera, baleta i sl. u sviti „Jurijev krug“ korišćen je obrnuti stvaralački koncept, budući da svita anticipira operu koja iz nje proističe. Libreto je zamišljen kao „velika slovenska opera“ bez političkih i verskih konotacija a „Jurijev krug“ se zasniva na filozofskoj ideji čija je tema teleportacija u duhovnu sferu, koja se poistovećuje sa antigravitacionom dimenzijom i odvajanjem od svega ovozemaljskog.

Tekst libreta je na ruskom, jer se ruski jezik doživljava kao „panslovenski“ jezik. U sviti „Jurijev krug“ glasovi pevaju i čuju se. Ali se ne vide, jer i nisu u ovoj – nama vidljivoj – dimenziji… Glavni lik je Jurij, kosmonaut. On teži da pređe u novo antigravitaciono stanje, da se prebaci preko empirijske i fiktivne rampe koja ga deli od svemirskog bestežinskog prostora. On razume sve jezike. Njegov cilj je da sva znanja i iskustva prevede „u um, zaum i vakuum“. Preobražaj Jurija se odigrava na duhovnom nivou, što za konsekvencu ima uticaje (srpske i ruske) pravoslavne muzike.

Pored Jurija u delu postoje i likovi Ona, Laboratorija i Opservatorija.

Delo je napisano za ozvučeni kamerni ansambl i dva sloja elektronskog zvuka. Sve vokalne deonice su studijski snimljene i elektronski modifikovane. Tako tretirane, one su samostalan, ravnopravni, elektronski procesuiran instrument.

Glas dolazi iz ljudskog bića, a težnja ka novoj dimenziji vodi u bestežinsko i netelesno. Zato su glasovi bestelesni, dematerijalizovani u svom pojavnom vidu. Prisutan je samo njihov audio zapis, koji u ovom slučaju predstavlja antigravitacionu i svaku drugu, drugačiju dimenziju.

Opera „Zvezdani grad“ je planirana da se izvede u Rusiji, u Zvezdanom gradu ili u Baljšoj teatru u Moskvi i biće velikih razmera u svakom pogledu, u trajanju, značaju i ogromnom izvođačkom aparatu, a lik ONA će učestvovati direktno sa svemirske stanice u orbiti.

Vizuelna postavka i obrada: Dragan Živadinov, Miha Turšič i Dunja Zupančič, slovenački umetnici. Svita traje 45 minuta. Ulaz je slobodan, uz propusnice koje se mogu preuzeti na info pultu u holu DOB, 8. i 9. aprila od 12.00 do 17.00, a 10. aprila od 12.00 do početka programa. (danubeogradu.rs)

loading...