Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Projekat upravljanja otpadom ključan za Beograd

Projekat upravljanja otpadom ključan za Beograd

Projekat upravljanja otpadom u Beogradu, za čiju je realizaciju u narednih desetak godina predviđeno ulaganje od oko 230 miliona evra, jedan je od prioriteta u oblasti ekologije glavnog grada, izjavio je gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

„Nastavićemo i sa velikim projektom pošumljavanja Beograda, a nameravamo da povećamo i broj inspektora koji će kontrolisati sprovođenje zaštite životne sredine u gradu“, kazao je Trivan na svečanosti povodom obeležavanja 23. godišnjice postojanja Sekretarijata za zaštitu životne sredine Beograda.

Trivan je najavio i da će vrlo brzo biti predstavljen i desetogodišnji Program zaštite životne sredine Beograda koji treba za završi Institut „Kirilo Savić“.

Na skupu je istaknuto da se počeci zaštite prirode u Srbiji vezuju za 19. vek, a odnose se na prve odluke o kontrolisanom korišćenju i sprečavanju uništavanja Avale. Knez Miloš Obrenović je 1859. godine propisao naredbu o kontrolisanom korišćenju šuma na Avali, kako bi sprečio njihovo dalje uništavanje. Prvo zaštićeno prirodno dobro u Beogradu bila su četiri primerka himalajskog bora, zaštićena kao spomenik prirode 1949. godine.

Na području Beograda je od tada do ove godine zaštićeno ukupno 67 prirodnih dobara. (Zelena Srbija)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.