Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Projekat upravljanja otpadom ključan za Beograd

Projekat upravljanja otpadom ključan za Beograd

Projekat upravljanja otpadom u Beogradu, za čiju je realizaciju u narednih desetak godina predviđeno ulaganje od oko 230 miliona evra, jedan je od prioriteta u oblasti ekologije glavnog grada, izjavio je gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

„Nastavićemo i sa velikim projektom pošumljavanja Beograda, a nameravamo da povećamo i broj inspektora koji će kontrolisati sprovođenje zaštite životne sredine u gradu“, kazao je Trivan na svečanosti povodom obeležavanja 23. godišnjice postojanja Sekretarijata za zaštitu životne sredine Beograda.

Trivan je najavio i da će vrlo brzo biti predstavljen i desetogodišnji Program zaštite životne sredine Beograda koji treba za završi Institut „Kirilo Savić“.

Na skupu je istaknuto da se počeci zaštite prirode u Srbiji vezuju za 19. vek, a odnose se na prve odluke o kontrolisanom korišćenju i sprečavanju uništavanja Avale. Knez Miloš Obrenović je 1859. godine propisao naredbu o kontrolisanom korišćenju šuma na Avali, kako bi sprečio njihovo dalje uništavanje. Prvo zaštićeno prirodno dobro u Beogradu bila su četiri primerka himalajskog bora, zaštićena kao spomenik prirode 1949. godine.

Na području Beograda je od tada do ove godine zaštićeno ukupno 67 prirodnih dobara. (Zelena Srbija)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.