Naslovna » Izlasci » Film » „Veliki majstor“ Vonga Kar-Vaija od 25. aprila u bioskopima
Veliki majstor
Veliki majstor

„Veliki majstor“ Vonga Kar-Vaija od 25. aprila u bioskopima

„Veliki majstor“, film o Ipu Manu, velikom majstoru borilačkih veština i učitelju Brusa Lija, od 25. aprila naći će se na redovnom bioskopskom repertoaru. Reditelj je kultni autor iz Hong Konga, Vong Kar-Vai.

Kako su borilačke veštine postajale sve popularnije tridesetih godina prošlog veka, sve više ljudi je želelo da nauči više o tome od profesionalaca iz Fošana. Neki od najiskusnijih velemajstora voleli su da izazivaju svoje protivnike i da se upuštaju u borbu. Da bi obezbedili potpunu koncentraciju, oni bi zatvarali mesto borbe, kako niko ne bi mogao da ode dok borba traje. Nije bilo ni hrane ni odmora dok se ne postignu neki rezultati.

Ip Man je mladi čovek izuzetno talentovan za borilačke veštine, koji ne želi slavu. Ipak, to ga ne sprečava da upada u nevolje. Dok je velemajstor Kung fasciniran njegovom veštinom, Kungova ćerka se u njega zaljubljuje. Međutim, sve velemajstore u Fošanu očekuje odsudna borba u kojoj imaju samo jedan cilj – da savladaju neprijatelja.

Filmovi Vonga Kar-Vaja najčešće govore o mladim ljudima u velikom gradu, o zločinu, prostituciji i drogama, o ljubavi. Reditelja interesuju svetovi emocija, sećanja, raspoloženja. Njegovi filmovi prožeti su stanovnicima velikih gradova i melanholijom. Jedan kritičar je Vongove prve filmove nazvao „filmovima MTV generacije”. Ipak, njegov najnoviji film „Veliki majstor“, nije tako lak za razumevanje zapadnoj publici.

To je priča o dva kung-fu majstora, smeštena u vreme japanske invazije 30-ih godina, o kojoj je reditelj rekao: „Nije reč o kung-fu spektaklu. Hteo sam da pokažem kako se prenose tradicija i filozofija. Nadam se da film daje novu sliku o borilačkim veštinama koje su više od samog sporta, one utiču na naš način življenja“. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Nada Mandić