Naslovna » BG svaštara » Ekologija » 150 sadnica za zeleniji Beograd
Akcija Plavo-zeleni Beograd, Tašmajdan
Akcija Plavo-zeleni Beograd, Tašmajdan

150 sadnica za zeleniji Beograd

Tašmajdanski park je u subotu, 25. maja, bio centralno mesto svih „malih i velikih“ ljubitelja prirode koji su učestvovali u akciji „Plavo-zeleni Beograd“.

Nekoliko stotina građana je obogatilo svoje znanje o prirodnim bogatstvima Beograda, a takmičari u kvizu, koji je bio deo ove akcije, osvojili su ukupno 150 sadnica koje će biti posađene na privatnim zelenim površinama.
Volonteri Centra za unapređenje životne sredine upućivali su posetioce kako da zasade i održavaju ove sadnice, kako da koriste platformu „Plavo-zelena mapa“, ali i kakav je značaj zaštićenih prirodnih dobara u urbanim sredinama.

„Odziv građana na današnju akciju je bio iznad svih naših očekivanja, što je jasan pokazatelj da svest o značaju prirode u urbanim sredinama postoji na dobrom nivou. Svi posetioci su bili veoma zainteresovani da nauče više o prirodnim bogatstvima Beograda kroz platformu ‘Plavo-zelena mapa’, kao i o procesu sadnje i održavanja zelenila. Centar za unapređenje životne sredine će nastaviti sa ovakvim akcijama, kako bi uključio što veći broj sugrađana u borbu za zeleniji Beograd“, rekla je Ivana Jovčić, izvršni direktor CUZS.

Ova akcija predstavlja nastavak promocije prirodnih bogatstava Beograda, buđenja svesti o značaju zaštite i očuvanja prirodnih dobara grada Beograda, i doprinos realizaciji aktivnosti koje su predviđene u „Strategiji pošumljavanja područja Beograda“.

Akcija „Plavo-zeleni Beograd“ održana je uz pomoć Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda, Telenor fondacije i podršku Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Turističke organizacije Beograda. (danubeogradu.rs)