Naslovna » Izlasci » Izložbe » 45. majska izložba ULUPUDS-a: Od-lično Excellent
ULUPUDS - 60 godina
ULUPUDS - 60 godina

45. majska izložba ULUPUDS-a: Od-lično Excellent

Jubilarna 45. majska izložba Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera (ULUPUDS), pod nazivom „Od-lično Excellent“ biće otvorena od 21. maja (19.00) do 5. juna u izložbenom salonu na Andrićevom vencu 2.

Izložba je raskošna uvertira za proslavu velikog jubileja ULUPUDS-a (1953-2013) koji 60 godina kontinuirano deluje u kulturi Beograda, Srbije i svuda gde kreativnost njegovih članova ima odjeka. Već 11. juna 2013. godine, u istom prostoru koji je Opština Stari grad ustupila Udruženju za manifestacije u maju i junu 2013, ULUPUDS priređuje Veliku multimedijalnu retrospektivnu izložbu, većinom sa nagrađenim radovima brojnih umetnika, nekadašnjih i sadašnjih članova Udruženja.

Majska izložba na repertoaru ima sve ono što savremena primenjena umetnost i dizajn danas nude, a što je priznato, ali ne i dovoljno iskorišćeno. Učesnici 45. majske izložbe, ipak, odlučno pod geslom: „Od-lično“, „kažu“: „Ovo je od našeg pojedinačnog ličnog za naše i vaše zajedničko – odlično. To smo mi, stojimo iza svojih radova, koji uvek kreću od ličnog ka kolektivnom, opštem“.

Majska izložba, najstarija i najznačajnija izložba članova ULUPUDS-a, profesionalnih stvaralaca u svim oblastima primenjenih umetnosti i dizajna u Srbiji, prvi put je održana 1955. godine. Niz godina, ova manifestacija bila je revijalnog karaktera, a od 2007. godine, tom vidu pridodat je i tematski okvir.

Za glavni program 45. majske izložbe prijavilo se 348 umetnika i umetničkih timova, od kojih je 214 ušlo u izbor za izlaganje dela u postavci. Reč je o najcelovitijem godišnjem predstavljanju radova iz devet oblasti: arhitekture, slikarstva i grafike, tekstila i savremenog odevanja, scenografije i kostimografije, dizajna, fotografije, keramike i stakla, vajarstva i teorije, kritike i istorije umetnosti, odgovarajućih sekcija Udruženja, na jednoj izložbi.

Pomenutom broju umetnika pridružuju se i brojni akteri pratećeg programa. Izgledu izložbe doprineo je niz profesionalaca, entuzijasta, koji su, na novoj lokaciji za ovakav vid manifestacije, pokazali kako se mnogo toga može, ako se ima svest o vrednostima, kao i da duh kreativnog čoveka indikuje drugačije realnosti. Zainteresovani, pre svega, da pokažu svoj rad, primenjeni umetnici i dizajneri ne zaboravljaju svoju nemalu ulogu u kompletnom okruženju kao i da teže perfekciji. Otuda radovi pod geslom „Od-lično Excellent“. (danubeogradu.rs)

Prateći program

loading...