Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Akcija Plavo-zeleni Beograd u subotu, 25. maja na Tašmajdanu

Akcija Plavo-zeleni Beograd u subotu, 25. maja na Tašmajdanu

Svi koji u subotu, 25. maja od 10.00 do 14.00, posete park Tašmajdan imaće priliku da se upoznaju sa inovativnom platformom Plavo-zelena mapa Beograda i između ostalog osvoje zanimljive „zelene“ nagrade, kroz učešće u kvizu koji je pripremljen kao deo akcije.

Grad Beograd je prvi grad u svetu koji ima predstavljena zaštićena urbana prirodna dobra uz upotrebu tehnologije „proširene stvarnosti“, pa organizatori pozivaju građane da dođu u park Tašmajdan i upoznaju se sa inovativnom platformom Plavo-zelena mapa. Platforma se sastoji od internet portala www.bgmap.rs i aplikacije za „pametne uređaje“ napravljene u tehnologiji „proširene stvarnosti“.

Na internet prezentaciji prikazans su 49, a u aplikaciji 40 urbana i prirodna zaštićena lokaliteta grada Beograda: šuma Košutnjak, Zvezdarska šuma, Avala, Kosmaj, Topčiderski park, Kalemegdan, Tašmajdan, Pionirski park, Studentski park, bašta „Jevremovac“, arboretum Šumarskog fakulteta, Veliko i Malo ratno ostrvo, i dr.

„Proglašenje zaštite prirodnih dobara i staranje o njihovom očuvanju, unapredjenju, razvoju i korišćenju, trajna je obaveza i odgovornost Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Naš dugoročni cilj je povećanje zaštićenih područja sa sadašnjih 1,7 % na 10 % od ukupne teritorije grada Beograda. Kako je Akcija Plavo zeleni Beograd usmerena na promociju i očuvanje prirodnih bogatstava Beograda, kao i na podizanje svesti svakog pojedinca o tome, ovaj Sekretarijat daje podršku projektu posebno imajući u vidu i primenu najsavremenijih tehnologija“, istakao je Goran Trivan, gradski sekretar za zaštitu životne sredine.

„Prirodna dobra u gradovima su od velikog značaja, pre svega, zbog uticaja klimatskih promena koji su sve izraženiji. Efekat ‘toplotnog ostrva’ koji se javlja u gradovima nastaje usled smanjenog procenta zelenila i urbanizacije, i time izaziva povećane srednje temperature u ovakvim sredinama. Bogatstvo koje poseduje Beograd, jedna od najzelenijih prestonica u Evropi, nešto je čime se malo gradova može pohvaliti. Kroz Plavo-zeleni Beograd, podsetićemo Beograđane na popularne zelene ‘dragulje’, ali i skrivene oaze vredne obilaska. Centar za unapređenje životne sredine želi da doprinese procesima ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promenama, i pozove sve građane da se aktivno uključe u kreiranje održive klimatske budućnosti“, zaključio je Vladan Šćekić, programski direktor CUZS.

Akcija „Plavo-zeleni Beograd“ se održava uz pomoć Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda, Telenor Fondacije i uz podršku Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Turističke organizacije Beograda. (danubeogradu.rs)