Naslovna » Izlasci » Festivali » Dani Praga u Beogradu, od 6. do 20. juna

Dani Praga u Beogradu, od 6. do 20. juna

Festival Dani Praga u Beogradu biće organizovan od 6. do 20. juna, a kroz pripremljeni kulturno-umetnički program, slaviće prijateljstvo između ova dva grada.

Beograd i Prag su decenijama unazad bili središta kulturnog i političkog života regiona u kome se nalaze. Pored bogate istorije, ova dva grada imaju još jednu zajedničku osobinu: duh koji je donosio revolucionarne kulturne promene i pokrete kako u Srbiji – na Balkanu, tako i u Češkoj – centralnoj Evropi.

Kroz reviju filmova jednog od najznačajnijih reditelja današnjice, Jiržija Mencela, publika će se susresti sa čehoslovenskim novim talasom (poznatom i kao „čudo češke kinematografije“), koji je kao takav, jedan od najznačajnijih pokreta u svetskoj istoriji filma. Pored toga, Dom omladine Beograda će, kroz projekciju pet filmova ovog oskarovca, dočekati publiku jedinstvenim duhom češkog naroda, od 8. do 10. juna.

Skadarlija je po svojoj strukturi i boemskim kafanama oduvek podsećala na praške Staromjestke namjesti. Ako se desi da u periodu od 6. do 20. juna prošetate do Kuće Đure Jakšića, odškrinućete vrata izložbe fotografija „Muzički Prag“ poznatog češkog fotografa Jiržija Všetečke koje će preneti atmosferu glavnoga grada Bohemije, ali i Češke Republike.

Poznato je da je muzika medijum koji prevazilazi sve jezičke, religijske, materijalne barijere. Pripremljen je nastup Češkog narodnog simfonijskog orkestra, koji je za dvadeset godina svog postojanja postao jedan od najznačajnijih sastava ove vrste, kako u Češkoj tako i u inostranstvu. Gosti na ovom koncertu će biti eminentni Emir Kusturica sa svojim bendom The No Smoking Orchestra, kao i grupa Vrelo, koja je 2007. godine bila izabrana kao „The next big thing“, takmičenja u organizaiciji BBC-a.

Ulaz je slobodan na sve programe.

Organizatori festivala Dani Praga u Beogradu su grad Prag i grad Beograd, kroz podršku praškog udruženja Južnih Slovena, „Luka Praha“ i Doma omladine Beograda, koji su ujedno i partneri u realizaciji ovog projekta. Festival su pomogli i turistička agencija „Calypso Tours“ iz Beograda, Kuća Đure Jakšića, Turistička organizacija Beograda, kao i pivara „Staropramen“ – druga po veličini češka pivara, nastala još davne 1869. godine. (danubeogradu.rs)

PROGRAM

6-20. jun – Kuća Đure Jakšića, Skadarlija
Izložba fotografija „Muzički Prag“. Autor: Jirži Všetečka

7. jun (20.30) – Plato ispred Skupštine Grada Beograda
Veče filmske muzike: Češki narodni simfonijski orkestar
Gosti: Emir Kusturica And The No Smoking Orchestra i Vrelo

8-10. jun – Dom omladine Beograda / Velika sala
Revija filmova Jiržija Mencla

8. jun u 19:00
Služio sam Engleskog kralja (Obsluhoval jsem anglického krále, 2006, 120 min)
Gorko smešna storija o životu u luksuznom hotelu, sentimentalan, topao i nežan film, ostvarenje koje je vratilo Jirži Mencla u žižu interesovanja kritike i publike.

9. jun u 19:00
Strogo kontrolisani vozovi (Ostre sledované vlaky, 1966, 93 min)
Tokom nemačke okupacije, mladić kreće očevim stopama i počinje da radi na železnici. Tu doživljava i prvu ljubav… Film koji je proslavio Jirži Mencla i promovisao Češki novi talas. Dobitnik Oskara i Zlatnog globusa kao najbolji strani film.

9. jun u 21:00
Hirovito leto (Rozmarné léto, 1968, 74 min)
Jedan od najlepših filmova slavnog reditelja. Učmalu atmosferu gradića remeti iz korena dolazak cirkusa i dosadna kiša koja preti da upropasti divno leto… Dobitnik nagrade na festivalu u Karlovim Varima.

10. jun u 19:00
Ševe na žici (Skrivánci na niti, 1990, 94 min)
Blistava komedija iz 1969 godine, zabranjena od komunističkih vlasti i prikazana tek 1990 godine kada je film osvojio Zlatnog medveda na Berlinskom festivalu.

10. jun u 21:00
Zločin u devojačkoj školi (Zločin v dívčí škole, 1965, 107 min)
Retko viđen omnibus film koji je nastao na osnovu više detektivksih priča. Film koji najavljuje čitavu generaciju poznatih čeških reditelja.