Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival Beograd Velograd od 14. do 16. juna

Festival Beograd Velograd od 14. do 16. juna

Festival Beograd Velograd koji promoviše koncept urbanog biciklizma, kao normalnog, jednostavnog, jeftinog i ekološkog vida gradskog prevoza, održaće se u Beogradu od 14. do 16. juna, najavili su organizatori – BajkBelgrejd.

Uz podršku ambasade Kraljevine Holandije i na osnovu holandskih iskustava u oblasti gradskog biciklizma, festival Beograd Velograd će se kroz radionice baviti unapređivanjem infrastrukture za biciklizam, biciklizmom kao mogućnošću za biznis, dizajnom u biciklizmu.

Centralni događaj Festivala biće „Narandžasta biciklistička tura“ (Orange Bike Ride), na kojoj se očekuje oko hiljadu ljudi iz zemalja regiona, svi odeveni u narandžasto, po holandskom uzoru. Nagrada za „najnarandžastiju osobu na Turi“ je specijalno dizajnirani holandski gradski bicikl.

Ambasador Holandije u Srbiji Loran Stokvis (Laurent Stokvis) kazao je da njegova zemlja želi da ohrabri i promoviše kulturu urbanog biciklizma u Beogradu jer ima iskustva u toj oblasti, dodavši da Holandija ima više bicikala nego žitelja: 19 miliona bicikala i 17 miliona stanovnika.

Dugogodišnji aktivista i promoter biciklizma u Beogradu, osnivač Festivala Beograd Velograd i vlasnik kompanije iBikeBelgrade koja za turiste organizuje biciklističke ture oko Beograda, Holanđanin Ralf van der Zijden (Ralph van der Zijden) ističe da biciklizam nije samo sport, te je cilj festivala da se pokaže da su dva točka mnogo više od toga, čak i poslovna prilika.

» Program festivala Beograd Velograd «

Istraživanje iz 2011. je pokazalo da oko 20 odsto stanovnika Beograda smatra da bi svakodnevna vožnja biciklom za njih bila prilično jednostavna, ali svega 0,6 odsto zaista koristi bicikl kao vid prevoza, iako je pogodan za putovanja do sedam kilometara udaljenosti.

Oko 55 odsto Beograđana smatra da se glavne koristi od korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva odnose na zaštitu životne sredine od zagađenja izduvnim gasovima, dok je između 20 i 30 odsto ispitanika istaklo pre svega da je vožnja biciklom ekonomičnija u poređenju s vožnjom automobilom.

Organizatori Festivala podsećaju da samo u Amsterdamu ima više od 600.000 bicikala, a svaki građanin u proseku dnevno biciklom pređe oko 2,4 kilometra. Ističu i da je od 1970. do 2007. godine proizvodnja bicikala u Holandiji učetvorostručena što je dvostruko veći rast od prodaje automobila. (Zelena Srbija)